Rotterdam The Hague Airport

Rotterdam Airport (ook wel Rotterdam The Hague Airport genoemd) is een kleine luchthaven in Nederland op 5 kilometer afstand van Rotterdam. In termen van passagiers is het de derde luchthaven van Nederland. Alleen Schiphol en Eindhoven Airport vervoerde meer passagiers. Per jaar verwerkt de luchthaven meer dan 2 miljoen passagiers die via lijnvluchten naar grote Europese steden vliegen zoals Ibiza, Antalya, Budapest en Nice.

Na de Tweede Wereldoorlog besloot de Nederlandse regering dat er naast Schiphol een tweede luchthaven nodig was. Rotterdam Airport (toen nog vliegveld Waalhaven) bestond al, maar dit was zwaar beschadigd tijdens de bombardementen van Rotterdam. Heropbouwen was toen nog niet mogelijk dus werd er gekeken naar een nieuwe plek in de polder Zestienhoven. Hieraan ontleende de luchthaven ook zijn naam Vliegveld Zestienhoven.

De bouw van de luchthaven begon in augustuss 1955 en de luchthaven werd officieel geopend in oktober 1956. Al snel werd er veel gebruik gemaakt van de Rotterdam Airport door grote luchtvaartmaatschappijen zoals Air France, Lufthansa, Swissair en British Airways. In de jaren 70 werden er echter plannen gemaakt om de luchthaven te sluitenof te verplaatsen zodat er ruimte gemaakt kon worden voor woningbouw. Deze onzekere vooruitzichten zorgde ervoor dat groei stopte en een aantal grote luchtvaartmaatschappijen vertrokken. Dit hield de luchthaven bijna 30 jarig in zijn greep, maar door de economische groei in de jaren negentig nam het aantal passagiers en vluchten weer toe. Daarom werd in 2001 besloten om de luchthaven op de huidige locatie te houden.

In 2008 kwam een einde van de betrokkenheid van KLM bij de luchthaven. Dit kwam omdat de lijnvlucht tussen Londen Heathrow en Rotterdam door KLM Cityhopper gestopt werd. In 2012 werd de route nieuw leven ingeblazen door British Airways, maar in 2015 werd deze route opnieuw gestopt. Britisch Airways vloog van dat moment nog wel naar Londen, maar naar London City Airport.

In 2010 kreeg de luchthaven officieel de naam Rotterdam The Hague Airport. Tot die tijd was het Rotterdam Airport en daarvoor nog Luchthaven Zestienhoven. Meeste vluchten die vertrekken vanaf de luchthaven worden vandaag de dag uitgevoerd door kleinere vliegtuigen zoals deĀ 
Boeing 737, Airbus A320-serie en de Embraer 190. Daarnaast vertrekken er ook veel zakelijke vluchten en staats- en militaire vliegtuigen.

Vanaf de luchthaven wordt er gevlogen naar een groot aantal luchthavens. Hieronder een overzicht van een aantal populaire bestemmingen.

LuchthavenStad
Zakynthos International AirportZakynthos Island
London City AirportLondon
Copenhagen AirportKopenhagen
Heraklion International AirportHeraklion
Kos AirportKos Island
Rhodes International AirportRodes Island
Fuerteventura AirportFuerteventura
Lanzarote AirportLanzarote
Gran Canaria AirportGran Canaria
Tenerife South AirportTenerife
To top