Heraklion International Airport

Heraklion International Airport (ook wel Nikos Kazantzakis of Kreta Airport genoemd) is bijna de grootste luchthaven van Griekenland. Alleen de luchthaven van Athene is groter dan de luchthaven op het eiland Kreta. De luchthaven ligt ongeveer 5 kilometer ten oosten van het centrum op Kreta, het belangrijkste stadscentrum van Heraklion. De luchthaven is vernoemd naar de in Heraklion geboren schrijver genaamd Nikos Kazantzakis. Naast dat de luchthaven voor de burgerluchtvaart gebruikt wordt is het ook een millitaire luchthaven. 

Momenteel is deze luchthaven de belangrijkste hub voor Kreta. Veel belangrijke resorts op het eiland worden vanaf deze luchthaven bediend.  Op termijn zullen deze functionaliteiten worden overgenomen door een nieuwe luchthaven Kasteli Airport die gebouwd wordt ten zuidoosten van de stad Kasteli. Verwachting is dat de nieuwe luchthaven in 2026 wordt afgerond.

In 1939 is de luchthaven geopend hoewel het op dat moment nog bijna geen luchthaven te noemen was. Het bestond uit slechts een stuk vlakke landbouwgrond zonder faciliteiten. Paar jaar later tijdens de Tweede Wereldoorlog was het vliegveld de locatie van de Slag om Heraklion tijdens de Slag om Kreta in 1941. Tijdens de oorlog was er geen burgerluchtvaart, maar in 1946 werd dit hervat. 

In 1947 kwam de eerste terminal en begon Hellenic Airlines met commerciële vluchten. Een paar jaar later in 1953 werd de eerste landingsbaan aangelegd van 1850 meter lang. De volgende grote gebeurtenis volgde in 1954, toen een viermotorig DC-4-vliegtuig voor het eerst landde op de luchthaven. In dat jaar verwerkte de luchthaven ongeveer 18.000 passagiers. Vanaf 1957 maakte de nieuwe Olympic Airways gebruik van de luchthaven en startte haar diensten met het DC-6-vliegtuig.

Begin jaren 70 werd de landingsbaan verlengd tot meer dan 2,5 kilometer. Daarnaast werd er een nieuwe terminal gebouwd. Op 18 maart 1971 werd de eerste chartervlucht uitgevoerd vanaf de luchthaven door Britisch Airways. 

Het aantal vliegbewegingen en daarmee ook het aantal passagiers is de laatste jaren flink toegenomen. In 2000 had de luchthaven iets minder dan 40.000 vliegbewegingen en net aan 5 miljoen passagiers per jaar. Inmiddels ligt het aantal vliegbewegingen boven de 50.000 en het aantal passagiers boven de 7 miljoen per jaar.

  • Nieuws over Heraklion International Airport
  • Geen nieuws gevonden.

Vanaf de luchthaven wordt er gevlogen naar een groot aantal luchthavens. Hieronder een overzicht van een aantal populaire bestemmingen.

LuchthavenStad
Henri Coanda International AirportBucharest
Cluj-Napoca International AirportCluj-Napoca
Iasi International AirportIaşi
Zurich AirportZurich
Bern AirportBern
Stuttgart AirportStuttgart
Hamburg AirportHamburg
Berlin Brandenburg AirportBerlijn
Frankfurt AirportFrankfurt
München AirportMünchen
To top