Geluidshinder door vliegtuigen

Geluidshinder door vliegtuigen kan vervelend zijn voor mensen die in de buurt van een luchthaven wonen of werken. Dit komt omdat vliegtuigen veel lawaai produceren tijdens het opstijgen en landen. Dit is storend voor mensen die proberen te slapen, moeten werken of juist proberen te ontspannen. Geluid van vliegtuigen kan ook stress veroorzaken bij mensen die eraan blootgesteld zijn. Dit komt omdat het lawaai van vliegtuigen onverwachts en onvoorspelbaar is.

Er zijn gelukkig manieren waarop luchthavens en luchtvaartmaatschappijen trachten de geluidshinder te verminderen. Dit kan bijvoorbeeld door het gebruik van stillere vliegtuigen of het veranderen van de vliegroutes. Het is belangrijk om te onthouden dat luchthavens en luchtvaartmaatschappijen ook werken aan het verminderen van geluidshinder, hoewel dit soms moeilijk kan zijn vanwege de operationele en financiële beperkingen waarmee zij te maken hebben.

Als je hinder ondervindt door geluid van vliegtuigen, kun je dit melden bij de luchthaven waar het vliegtuig vandaan komt of naartoe gaat. Elke luchthaven heeft een afdeling of een procedure om klachten over geluidshinder te behandelen. In sommige landen zijn er ook nationale of regionale instanties die toezicht houden op de luchtvaart en die klachten over geluidshinder kunnen ontvangen. Voor het melden van vliegtuiglawaai door Nederlandse luchthavens kun je terecht bij onderstaande partijen.

Geluidshinder Schiphol Airport melden
Als je hinder ondervindt van geluidshinder van vliegtuigen die op Schiphol landen of opstijgen, kun je dit melden bij BAS (Bewoners Aanspreekpunt Schiphol). Bas verzamelt melding van omwonenden en gebruikt deze meldingen voor rapportages en advies aan Schiphol, Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW). BAS lost de geluidshinder van vliegtuigen niet op en daarnaast is er veel kritiek op BAS. Zo is het doen van meldingen onnodig ingewikkeld en bleek dat meldingen van overlast van geluidshinder in 2020 niet waren meegenomen in de rapportage.

Geluidshinder Rotterdam Airport melden
Voor meldingen van geluidsoverlast kun je terecht bij de meldkamer van DCMR. Houd er rekening mee dat anonieme meldingen over vliegverkeer niet in behandeling worden genomen en vul alle gevraagde gegevens in. Elk kwartaal maakt DCMR een rapportage voor de CRO met een overzicht van meldingen en de ontwikkeling. Overlast melden doe je hier.

Geluidshinder Eindhoven Airport melden
Het melden van overlast door vliegtuigen die onstaan door Eindhoven Airport kun je melden bij de organisatie Samen op de Hoogte. Dit is het online platform van het Luchthaven Eindhoven Overleg. Daarnaast is Samen Op De Hoogte dé informatiebron voor iedereen die meer wil weten over het vliegverkeer op en rondom Luchthaven Eindhoven. Ook vind je hier over vliegroutes, baangebruik en militaire oefeningen.

Geluidshinder Maastricht Aachen Airport melden
Als je overlast ervaart van vliegtuigen die landen en vertrekken op Maastricht Airport dan kun je dat hier melden. Let op, de site is niet geschikt om te bekijken op je smartphone. Meer informatie over de vliegbewegingen van Maastricht Aachen Airport en hoe de geluidoverlast gemeten wordt kun je vinden op de website van de MAA Monitor.

Explane
Naast BAS is er door Schipholwatch een app gelanceerd om de overlast in kaart te brengen. De app genaamd Explane is te downloaden in de app stores en biedt de mogelijkheid om geluiden van overvliegende vliegtuigen te meten. Inmiddels wordt de app voor meerdere luchthavens gebruikt en ook in andere landen.

Naast het melden van geluidshinder kun je zelf ook maatregelen nemen om je huis beter bestand te maken tegen lawaai van vliegtuigen. Zo kun je bijvoorbeeld geluiddichte ramen installeren. Geluiddichte ramen zijn ontworpen om geluid van buitenaf te blokkeren en bestaan uit meerdere glasplaten. Hierdoor zijn ze goed afgesloten waarmee ze een luchtdichte barrière creëren. Een goedkopere oplossing is raamdecoratie. Zware gordijnen of jaloezieën kunnen helpen om geluid op te vangen en de hoeveelheid geluid die je huis binnenkomt te verminderen. Ook het toevoegen van isolatie werkt om vluchten die langs of over je huis komen tegen te houden. Bijvoorbeeld met spouwmuur- en dakisolatie.

To top