Wat te doen bij vertraging?

Vlucht gemist of geannuleerd?

Is uw vlucht binnen 14 dagen voor vertrek geannuleerd? Dan heeft u mogelijk recht op een vergoeding tot €600 per persoon.

Klik hier

Compensatie bij een vertraagde vlucht?

Het is belangrijk om te controleren of u recht heeft op compensatie voor de vertraging van de vlucht. In de Europese Unie hebben passagiers onder bepaalde omstandigheden recht op compensatie als hun vlucht vertraagd is of geannuleerd is, afhankelijk van de afstand van de vlucht en de duur van de vertraging. Het is daarom aan te raden om te controleren of u recht heeft op compensatie en hoe u deze kunt aanvragen. Het bedrag dat u terugkrijgt als uw vlucht vertraging heeft is afhankelijk van een aantal factoren. Denk aan de duur van de vertraging, de reden voor de vertraging en de regels van de luchtvaartmaatschappij waarmee u vliegt.

Volgens de Europese Unie-verordening 261/2004 (EU 261) hebben passagiers recht op compensatie van de luchtvaartmaatschappij wanneer hun vlucht meer dan drie uur vertraging heeft en de vertraging niet het gevolg is van buitengewone omstandigheden. Buitengewone omstandigheden zijn omstandigheden die buiten de macht van de luchtvaartmaatschappij vallen en die de vertraging kunnen verklaren zoals weersomstandigheden of veiligheidsincidenten.

Hoe onstaat vertraging?

Het is nooit fijn als een vlucht vertraging heeft. Helaas kan dit voorkomen en er zijn verschillende redenen waarom een vlucht vertraging kan hebben. Sommige van de meest voorkomende oorzaken hebben wij hieronder op een rijtje gezet.

Weersomstandigheden
Slecht weer kan leiden tot vertragingen of annuleringen van vluchten. Bijvoorbeeld met zware regenval of sneeuwval op de luchthaven waar de vlucht vertrekt of aankomt. In dat geval kan een vlucht niet vertrekken of kan de vlucht waarmee u vertrekt niet landen.

Technische problemen
Technische problemen aan het vliegtuig kunnen leiden tot vertragingen. Dit kan gebeuren als er bijvoorbeeld problemen zijn met de motoren, het landingsgestel of andere cruciale systemen van het vliegtuig.

Drukte op de luchthaven
Als er veel vluchten op dezelfde luchthaven vertrekken of aankomen op hetzelfde tijdstip kan dit leiden tot verstopping op de luchthaven.

Andere operationele problemen
Er kunnen ook andere operationele problemen optreden die leiden tot vertragingen van vluchten. Denk aan problemen met de bemanning of problemen met de vergunningen of de vervoersdocumenten van passagiers.

Het is belangrijk om te bedenken dat vertragingen van vluchten soms onvermijdelijk zijn omdat er verschillende factoren kunnen spelen die buiten de controle van de luchtvaartmaatschappij vallen.

Als uw vlucht vertraging heeft is het belangrijk om contact op te nemen met de luchtvaartmaatschappij of uw reisagent om te zien wat de opties zijn. Sommige luchtvaartmaatschappijen bieden bijvoorbeeld gratis maaltijden en overnachtingen aan als een vlucht veel vertraagd is.

Voorbereid op vertraging

Er zijn een aantal dingen die u kunt doen om u voor te bereiden op een vlucht. De belangrijkste tips hebben wij hieronder op een rijtje gezet:

Houd de tijd in de gaten
Zorg ervoor dat u op de hoogte bent van de huidige vluchtstatus. U kunt de website van de luchtvaartmaatschappij raadplegen of contact opnemen met het vliegveld of de luchtvaartmaatschappij om te controleren of uw vlucht op tijd vertrekt.

Route naar het vliegveld
Zorg ervoor dat u genoeg tijd hebt om naar het vliegveld te reizen. Als uw vlucht vertraging heeft, wilt u misschien wat extra tijd hebben om naar het vliegveld te gaan zodat u niet hoeft te haasten.

Eten en drinken
Neem voldoende eten en drinken mee. Als uw vlucht vertraging heeft, kunt u misschien wat langer moeten wachten op het vliegveld. Neem daarom voldoende eten en drinken mee om u te verzadigen en te hydrateren.

Kleed je comfortabel
Neem comfortabele kleding mee. Als uw vlucht vertraging heeft, kunt u misschien langer op het vliegveld moeten wachten. Zorg ervoor dat u comfortabele kleding draagt die geschikt is voor het weer en de omstandigheden op het vliegveld.

Accepteer de vertraging
Wees vriendelijk en geduldig. Vertragingen kunnen frustrerend zijn, maar het is belangrijk om vriendelijk te blijven tegenover het personeel van de luchtvaartmaatschappij en andere passagiers. Probeer geduld te hebben en onthoud dat vertragingen soms onvermijdelijk zijn. Je irriteren zorgt er niet voor dat de vlucht sneller vertrekt.

To top