Begrippenlijst

Chartervlucht
Een chartervlucht wordt uitgevoerd op onregelmatige basis op tijden die niet vooraf vaststaan. Dit in tegenstelling tot lijndienst vluchten waarbij er juist wel gevlogen wordt op regelmatige basis en vaste tijden.

Codeshare
Codeshare of code scharing is het delen van een vlucht door meer dan één luchtvaartmaatschappij. Hierdoor krijgt één vlucht met één vliegtuig meerdere vluchtnummers. Bijvoorbeeld vlucht VS7028 van Edinburg naar Amsterdam wordt uitgevoerd door Virgin. KLM biedt dezelfde vlucht aan met KL1282.

Handbagage
Handbagage is bagage die je vooraf niet incheckt bij de incheckbalie, maar meeneemt het vliegtuig in. Houd er rekening mee dat de afmetingen van je handbagage beperkt zijn en dat het in het bagagevak of onder je stoel moet passen. Elke luchtvaartmaatschappij heeft duidelijke instructies over wat je wel en niet mee mag nemen als handbagage. Is je item te groot of zwaar voor handbagage? Dan kun je het meenemen als ruimbagage.

Lijndienst
Een lijndienst wordt door een luchtvaartmaatschappij uitgevoerd op regelmatige en vooraf vastgestelde tijden. Dit in tegenstelling tot chartervluchten die worden uitgevoerd zonder vaste dienstregeling.

Ruimbagage
Bagage die je afgeeft bij de incheckbalie van de luchtvaartmaatschappij waarmee je vliegt is ruimbagage. De bagage wordt na het inchecken in het ruim geplaatst en vandaar de naam ruimbagage. Houd er rekening mee dat het inchecken van ruimbagage vaak niet kosteloos is en dat er een maximaal gewicht geldt. Ook is het verboden om ruimbagage in te checken met spullen die op de lijst met gevaarlijke voorwerpen staan.

Visa on arrival
Een Visa on Arrival is een visum wat geldt als een toeristenvisum. Het wordt gebruikt om bijvoorbeeld toegelaten te worden in Dubai.