Amsterdam Airport Schiphol

De grootste en belangrijkste luchthaven van Nederland is Schiphol. De luchthaven ligt in de gemeente Haarlemmermeer in Noord Holland op een tiental kilometer van Amsterdam. Schiphol of Koninklijke Schiphol Group N.V. zoals de statutaire naam luidt is eigendom van de gemeenten Amsterdam en Rotterdam, Nederlandse staat en de Groupe ADP. De laatste is een exploitant met deelnemingen in meerdere luchthavens zoals ook Luchthaven Parijs-Charles de Gaulle en een aantal Turkse luchthavens.

De luchthaven is in 1916 opgericht door de minister van Oorlog. Hij gaf goedkeuring voor de aankoop van de grond in de buurt van Fort Schiphol. Het terrein van 16,5 hectare werd klaargemaakt voor een millitair vliegveld genaamd vliegkamp Schiphol. Op 19 september in 1916 landen de eerste vliegtuigen en werd het in gebruik genomen. Al snel bleek het te klein waardoor de oppervlakte aan het begin van de Eerste Wereldoorlog bijna tot 80 hectare was toegenomen.

Na de Eerste Wereldoorlog werden oude oorlogsvliegtuigen ingezet voor vracht- en postvervoer. Ook werden met deze vliegtuigen de eerste stappen gezet voor de burgerluchtvaart. In 1920 begon KLM met de eerste lijnvlucht naar Londen en in dit jaar maakten 440 passagiers hier gebruik van. Een jaar later werden er meer lijndiensten opgezet met grotere en zwaardere vliegtuigen. Regelmatig kwam er een vliegtuig in de modder terecht omdat de start- en landingsbanen te slecht waren. 

In 1940 werd Schiphol gebombardeerd door het Duitse leger (de Wehrmacht). Bijna al het personeel werd hierdoor werkeloos en hiervoor werden direct opleidingen opgezet in Den Haag. De gedachte was om het personeel bij elkaar te houden zodat het na de oorlog weer paraat kan zijn. Het personeel van Schiphol kon aan de slag bij  Rijkswaterstraat, de Rijksverkeerspolitie en de PTT. Tijdens de bezetting door de Duitse troepen werden de startbanen verder uitgebreid. Daarnaast werden er drie schijnvliegvelden gemaakt om geallieerde aanvallers te misleiden. Deze vliegvelden kwam Bennebroek, Vijfhuizen en Vogelenzang. 

Vanaf de luchthaven wordt er gevlogen naar een groot aantal luchthavens. Hieronder een overzicht van een aantal populaire bestemmingen.

LuchthavenStad
Henri Coanda International AirportBucharest
Miami International AirportMiami
Zurich AirportZurich
Malta International AirportValletta
Nador International AirportNador
Tangier Ibn Battouta AirportTangier
Fes-Saiss AirportFes
Adolfo Suarez Madrid-Barajas AirportMadrid
Sania Ramel AirportTétouan
Stuttgart AirportStuttgart
To top