Heathrow

Heathrow bevindt zich in Londen, Verenigd Koninkrijk. Maak hieronder een keuze voor de aankomsttijden of vertrektijden vanaf Londen.


Tijd
Land Verenigd Koninkrijk
IATA LHR
ICAO EGLL
Tijdzone Europe/London

London Heathrow Airport is ontstaan in 1929, toen een landingsbaan werd aangelegd op het grondgebied van de gemeente Heathrow, ten westen van Londen, Engeland. De landingsbaan was bedoeld om te dienen als een regionale luchthaven voor Londen en werd in het begin gebruikt door luchtvaartmaatschappijen die kleine vliegtuigen vlogen op regionale routes.

In de jaren daarna is Heathrow uitgegroeid tot een van de grootste luchthavens ter wereld en een belangrijk knooppunt voor internationale vluchten. In 1946 werd de eerste passagiersterminal in gebruik genomen en in 1955 werd de luchthaven officieel hernoemd tot London Heathrow Airport. In de daaropvolgende decennia is Heathrow verder uitgebreid en gemoderniseerd, en het is nu een van de drukste luchthavens ter wereld met meer dan 80 miljoen passagiers per jaar.

London Heathrow Airport heeft vijf landingsbanen. Drie van de landingsbanen zijn parallel aan elkaar gelegen en liggen ten noorden van het terminalgebouw, terwijl de overige twee landingsbanen zijn gelegen ten zuiden van het terminalgebouw. De landingsbanen op Heathrow zijn allemaal ongeveer 4.000 meter lang en zijn bedoeld voor gebruik door commerciële vliegtuigen.

De landingsbanen op Heathrow zijn gelegen op het grondgebied van de gemeente Hillingdon en zijn omgeven door een aantal dorpen en steden in de buurt, waaronder Harmondsworth, Longford en Sipson. De luchthaven is ook gelegen vlakbij de M25, de belangrijkste ringweg rond Londen.

In de afgelopen jaren is er veel discussie geweest over de toekomst van Heathrow en de vraag of er nog een extra landingsbaan aan de luchthaven moet worden toegevoegd. In 2018 heeft de Britse regering besloten om een derde landingsbaan toe te voegen aan Heathrow, maar dit plan is sindsdien omstreden geweest vanwege zorgen over het milieu en de impact op de lokale gemeenschap.

Naast London Heathrow zijn er  nog vier andere internationale luchthavens in Londen.

London Gatwick Airport
 Dit is de tweede grootste luchthaven in Londen en ligt ongeveer 45 kilometer ten zuiden van het centrum van Londen. Gatwick is vooral gericht op vluchten met een langere afstand. De luchthaven heeft  twee terminals.

London Stansted Airport
Dit is de derde grootste luchthaven in Londen en ligt ongeveer 48 kilometer ten noordoosten van het centrum van Londen. Stansted is vooral gericht op budgetmaatschappijen en heeft één terminal.

London Luton Airport
Dit is een kleinere luchthaven ten noorden van Londen en ligt ongeveer 50 kilometer ten noordwesten van het centrum van Londen. Luton is net zoals London Stansted Airport vooral gericht op budget luchtvaartmaatschappijen en heeft één terminal.

London City Airport
Dit is een kleinere luchthaven in het oosten van Londen en ligt ongeveer 10 kilometer ten oosten van het centrum van Londen. London City Airport is vooral gericht op zakenvluchten en heeft één terminal.

Om van London Heathrow naar het centrum van Londen te reizen en andersom zijn verschillende mogelijkheden. is een snelle treinverbinding tussen Heathrow Airport en Paddington Station in het centrum van Londen. De trein vertrekt om de 15 minuten en de reis duurt ongeveer 15 tot 20 minuten. De Heathrow Express is een van de snelste manieren om van de luchthaven naar het centrum te reizen, maar het is ook een van de duurste opties. De Piccadilly Line van de London Underground verbindt Heathrow Airport met het centrum van Londen. De reis duurt ongeveer een uur en de metrolijn stopt bij verschillende belangrijke stations in het centrum, waaronder Kings Cross St Pancras, Green Park en Covent Garden. Deze optie is goedkoper dan de Heathrow Express, maar het kan soms drukker zijn en de reistijd is langer. Uiteraard kun je ook met de taxi van en naar Heathrow Airport. Er zijn verschillende taxi's beschikbaar op Heathrow Airport, waaronder traditionele zwarte taxi's en Uber. Deze optie is vaak de duurste manier om van de luchthaven naar het centrum te reizen, maar het is wel de meest comfortabele manier en je kunt direct naar je bestemming reizen zonder tussenstops.

Vanaf de luchthaven wordt er gevlogen naar een groot aantal luchthavens. Hieronder een overzicht van een aantal populaire bestemmingen.

LuchthavenStad
Henri Coanda International AirportBucharest
Zurich AirportZurich
Istanbul AirportIstanbul
Stuttgart AirportStuttgart
Istanbul Atatuerk AirportBakırköy, Istanbul
Singapore Changi AirportSingapore
Cincinnati/Northern Kentucky International AirportCincinnati / Covington
Frankfurt AirportFrankfurt
München AirportMünchen
Lisbon Humberto Delgado AirportLissabon

Vanaf Londen naar Amsterdam is het 56 minuten minuten vliegen. De afstand is 370 kilometer. De vluchtduur naar Brussel is vergelijkbaar en duurt 54 minuten.

Er vliegen verschillende luchtvaartmaatschappijen vanaf en naar de luchthaven. Hieronder een overzicht van de 5 populairste luchtvaartmaatschappijen

Luchtvaartmaatschappij
British Airways
Qatar Airways
Iberia
Air Canada
Eurowings