Kleine groep verantwoordelijk voor 85% van de geluidsklachten

Tien mensen verantwoordelijk voor 60.000 geluidsklachten bij London Heathrow Airport. Van alle klachten in 2023, in totaal 71.041, kwam 85% van deze kleine groep. Heathrow, het drukste vliegveld van Europa in 2023, publiceert elk kwartaal dergelijke gegevens.

In de eerste drie maanden van 2024 registreerde dezelfde top 10 bijna 15.062 klachten. Eén persoon was verantwoordelijk voor meer dan 6.000 klachten in die periode, gemiddeld ongeveer 60 per dag.

Onderzoek van de UK Civil Aviation Authority toont aan dat vliegtuiglawaai de slaapkwaliteit kan verstoren, het risico op hartziekten verhoogt en de schoolprestaties van kinderen belemmert. Om omwonenden te helpen, hanteert Heathrow een wisselsysteem van start- en landingsbanen voor voorspelbare rustperioden.

Desondanks blijven klachten over lawaai voortduren, vooral van een klein aantal lokale bewoners. Deze klachten en druk van milieuactivisten belemmeren de controversiële plannen voor een derde startbaan bij Heathrow. In Australië was er een vergelijkbaar geval, waarbij één persoon verantwoordelijk was voor bijna de helft van alle vliegtuiglawaai klachten van het land.

Luchthaven

To top