Amsterdam Airport Schiphol

Amsterdam Airport Schiphol bevindt zich in Amsterdam, Nederland. Maak hieronder een keuze voor de aankomsttijden of vertrektijden vanaf Amsterdam.


Tijd
Land Nederland
IATA AMS
ICAO EHAM
Tijdzone Europe/Amsterdam

De grootste en belangrijkste luchthaven van Nederland is Schiphol. De luchthaven ligt in de gemeente Haarlemmermeer in Noord Holland op een tiental kilometer van Amsterdam. Schiphol of Koninklijke Schiphol Group N.V. zoals de statutaire naam luidt is eigendom van de gemeenten Amsterdam en Rotterdam, Nederlandse staat en de Groupe ADP. De laatste is een exploitant met deelnemingen in meerdere luchthavens zoals ook Luchthaven Parijs-Charles de Gaulle en een aantal Turkse luchthavens.

De luchthaven is in 1916 opgericht door de minister van Oorlog. Hij gaf goedkeuring voor de aankoop van de grond in de buurt van Fort Schiphol. Het terrein van 16,5 hectare werd klaargemaakt voor een millitair vliegveld genaamd vliegkamp Schiphol. Op 19 september in 1916 landen de eerste vliegtuigen en werd het in gebruik genomen. Al snel bleek het te klein waardoor de oppervlakte aan het begin van de Eerste Wereldoorlog bijna tot 80 hectare was toegenomen.

Na de Eerste Wereldoorlog werden oude oorlogsvliegtuigen ingezet voor vracht- en postvervoer. Ook werden met deze vliegtuigen de eerste stappen gezet voor de burgerluchtvaart. In 1920 begon KLM met de eerste lijnvlucht naar Londen en in dit jaar maakten 440 passagiers hier gebruik van. Een jaar later werden er meer lijndiensten opgezet met grotere en zwaardere vliegtuigen. Regelmatig kwam er een vliegtuig in de modder terecht omdat de start- en landingsbanen te slecht waren. 

In 1940 werd Schiphol gebombardeerd door het Duitse leger (de Wehrmacht). Bijna al het personeel werd hierdoor werkeloos en hiervoor werden direct opleidingen opgezet in Den Haag. De gedachte was om het personeel bij elkaar te houden zodat het na de oorlog weer paraat kan zijn. Het personeel van Schiphol kon aan de slag bij  Rijkswaterstraat, de Rijksverkeerspolitie en de PTT. Tijdens de bezetting door de Duitse troepen werden de startbanen verder uitgebreid. Daarnaast werden er drie schijnvliegvelden gemaakt om geallieerde aanvallers te misleiden. Deze vliegvelden kwam Bennebroek, Vijfhuizen en Vogelenzang. 

Vanaf de luchthaven wordt er gevlogen naar een groot aantal luchthavens. Hieronder een overzicht van een aantal populaire bestemmingen.

LuchthavenStad
Henri Coanda International AirportBucharest
Miami International AirportMiami
Zurich AirportZurich
Malta International AirportValletta
Nador International AirportNador
Tangier Ibn Battouta AirportTangier
Fes-Saiss AirportFes
Adolfo Suarez Madrid-Barajas AirportMadrid
Stuttgart AirportStuttgart
Chisinau International AirportChişinău

Vanaf Amsterdam naar Amsterdam is het 30 minuten minuten vliegen. De afstand is 0 kilometer. De vluchtduur naar Brussel is vergelijkbaar en duurt 41 minuten.

Als je vliegt naar Nederland is het handig om wat contant geld mee te nemen. Bijvoorbeeld om tijdens de vlucht van of naar Amsterdam Airport Schiphol wat drinken of eten te kunnen kopen. Betalen doe je met Euro (valutacode EUR). Voor het opladen van je smartphone of laptop moet je rekeninghouden met de juiste stekker. In Amsterdam gebruiken ze type C / F(voltage 230 V). Zorg ervoor dat je hierop voorbereidt bent als je op Amsterdam Airport Schiphol elektronica moet opladen.

Elke luchthaven een zogeheten IATA code. De luchthavencode of IATA code van Amsterdam Airport Schiphol is AMS. Hoewel deze code vooral gebruikt wordt door luchthavens en luchtvaartmaatschappijen staan ze ook op vliegtickets. Vaak kun je aan de code al zien welke luchthaven het betreft. Als alternatief voor deze code is er ook nog de ICAO code. Ook hiermee wordt verwezen naar luchthavens waar vluchten aankomen en landen.

Er vliegen verschillende luchtvaartmaatschappijen vanaf en naar de luchthaven. Hieronder een overzicht van de 5 populairste luchtvaartmaatschappijen

Luchtvaartmaatschappij
Delta Air Lines
Transavia
KLM
EasyJet
Vueling Airlines