Alicante-Elche Airport

De officiële naam van Alicante Airport is Aeropuerto de Alicante-Elche. Het vliegveld wordt ook wel Valencia Airport genoemd, omdat het de belangrijkste luchthaven is voor de regio Valencia in Spanje. Het vliegveld wordt gebruikt door zowel passagiers- als vrachtvluchten en is een belangrijke toegangspoort naar de Costa Blanca. De luchthaven ligt in de Spaanse provincie Alicante, in de regio Valencia, aan de Costa Blanca. Het vliegveld is gelegen in de gemeente Elche, op ongeveer 10 kilometer ten zuiden van het centrum van Alicante. Het vliegveld is goed bereikbaar via de Autovía A-7 en de Autovía A-70. Alicante Airport is ook goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Er rijden verschillende bussen vanuit het centrum van Alicante en andere steden naar het vliegveld. De buslijn C-6 vertrekt vanuit het centrum van Alicante en stopt vlakbij Terminal 1. De buslijn C-6 rijdt ongeveer elk halfuur en de reis duurt ongeveer 30 minuten. Er zijn ook buslijnen naar andere steden in de regio, zoals Elche, Torrevieja en Santa Pola.

Er zijn ook taxi's beschikbaar op het vliegveld voor passagiers die liever met de taxi reizen. De taxi's staan voor Terminal 1 en Terminal 2. De rit naar het centrum van Alicante duurt ongeveer 20 minuten en kost ongeveer 20 euro.

Alicante Airport is opgericht in de jaren 20 van de vorige eeuw. Het vliegveld werd in 1927 in gebruik genomen als kleinschalig vliegveld voor regionale vluchten. In de jaren 60 werd het vliegveld uitgebreid en verbouwd om te voldoen aan de groeiende vraag naar internationale vluchten. In de jaren 80 en 90 is het vliegveld verder uitgebreid en verbouwd om te kunnen voldoen aan de toenemende vraag naar vluchten naar populaire vakantiebestemmingen aan de Costa Blanca.

De luchthaven heeft twee landingsbanen. De hoofdlandingsbaan is 4.000 meter lang en is geschikt voor het landen van vrijwel alle soorten vliegtuigen. De tweede landingsbaan is 3.000 meter lang en wordt voornamelijk gebruikt voor binnenlandse vluchten en vluchten met kleinere vliegtuigen. Het vliegveld heeft ook een aantal taxiways om vliegtuigen van en naar de terminals en hangars te verplaatsen.

Alicante Airport heeft twee terminals. Terminal 1 is de oudste terminal en wordt voornamelijk gebruikt voor binnenlandse vluchten en vluchten van low cost-maatschappijen. Terminal 2 is de nieuwste terminal en wordt voornamelijk gebruikt voor internationale vluchten en vluchten van traditionele luchtvaartmaatschappijen. Beide terminals zijn verbonden door een gratis pendeldienst met busjes.

Alicante Airport is een van de drukste luchthavens in Spanje en verwerkt jaarlijks miljoenen passagiers. In 2021 vervoerde Alicante Airport ruim 20 miljoen passagiers. 

Vanaf de luchthaven wordt er gevlogen naar een groot aantal luchthavens. Hieronder een overzicht van een aantal populaire bestemmingen.

LuchthavenStad
Henri Coanda International AirportBucharest
Zurich AirportZurich
Bern AirportBern
Stuttgart AirportStuttgart
Hamburg AirportHamburg
München AirportMünchen
Brussels AirportBrussel
Stockholm Arlanda AirportStockholm
London Gatwick AirportLonden
Paris Charles de Gaulle AirportParijs
To top