Brussels Airport

Brussels Airport (ook wel Brussel-Nationaal of luchthaven Zaventem genoemd) is een internationale luchthaven in België. Het ligt bijna 7 kilometer ten Zuidoosten van Brussel, de hoofdstad van België. Voor corona in 2019 maakten meer dan 26 miljoen  passagiers gebruik van de luchthaven waarmee het bij de top 25 van de drukst bezochte luchthavens in Europa hoort. Het ligt in de gemeente Zaventem en vandaar de bijnaam luchthaven Zaventem. Er werken ongeveer 20.000 mensen en de luchthaven is de thuisbasis van Brussels Airlines en Tui Fly Belgium.

Op 22 maart 2016 werd de vertrekhal van de luchthaven zwaar beschadigd door twee terroristische bomaanslagen. Hierbij kwamen in totaal 35 mensen om het leven en raakten 270 mensen gewond. De daders waren teruggekeerde Syriëstrijders gelieerd aan de terreurgroep IS. De luchthaven is als gevolg van de aanslag gesloten tot 3 april 2016. 

Brussels Airport ontstaat in 1940 toen Duitse bezetters landbouwgrond opeiste als back-up vliegveld. Daar richtte de Luftwaffe Fliegerhorst Melsbroek op en bouwde 3 banen in de vorm van een driehoek. Het luchthavengebouw werd gebouwd in de gemeente Melsbroek in plaats van Zaventem en de luchthaven kreeg daardoor de bijnaam ‘Fliegerhorst Melsbroek’.  In 1948 na de oorlog bleek dat de oude luchthaven in Haren te klein werd. De Belgische overheid besloot om een nieuwe terminal te bouwen en de oude houten terminal te vervangen. Ook werden de vertrek- en landingsbanen vergroot. Op 20 juli 1948 werd de luchthaven officieel geopend door Prins Charles, Graaf van Vlaanderen. In 1955 werd een spoorlijn aangelegd van het centrum van Brussel naar de luchthaven. De spoorlijn werd officieel geopend door Koning Boudewijn op 15 mei 1955.

In 1956 kwam er nieuwe landingsbaan bij van 2300 meter. Deze landingsbaan wordt tot op de dag van vandaag nog steeds gebruikt en is inmiddels uitbreid tot 3000 meter. In april 1956 besloot de regering om een nieuwe luchthaven te bouwen, maar met dezelfde start- en landingsbanen. Belangrijkste verschil is dat de gebouwen verplaatst werden naar de gemeente Zaventem. Op 5 juli 1958 werd de nieuwe luchthaven ingehuldigd. Net op tijd voor de Wereldtentoonstelling in datzelfde jaar. De oude gebouwen aan de kant van Melsbroek worden nog steeds gebruikt door de Belgische luchtmacht en dit deel staat ook nog bekend als luchthaven Melsbroek. Beide delen dezelfde start- en landingsbanen.

Tijdens de groei van de burgerluchtvaart na 1960 worden er verschillende hangars bijgebouwd. In 1976 werd een vrachtterminal gebouwd en veel later in 1994 werd er ook een tweede terminal gebouwd. De groei in passagiers was simpelweg niet meer te verwerken met de oude terminal die in 1958 gebouwd was.

In 2005 werd Brussels Airport uitgeroepen tot beste luchthaven van Europa door Airports Council International/International Air Transport Association (ACI/IATA). Dit op basis van een onderzoek onder meer dan 100.000 passagiers. Ook in 2012 stond de luchthaven hoog op de lijst.

Vanaf de luchthaven wordt er gevlogen naar een groot aantal luchthavens. Hieronder een overzicht van een aantal populaire bestemmingen.

LuchthavenStad
Henri Coanda International AirportBucharest
Bacau "George Enescu" International AirportBacău
Zurich AirportZurich
Malta International AirportValletta
Mohammed V International AirportCasablanca
Tangier Ibn Battouta AirportTangier
Nador International AirportNador
Fes-Saiss AirportFes
Rabat-Sale AirportRabat
Sania Ramel AirportTétouan
To top