Topdrukte op Spaanse luchthavens verwacht

Toeristen zijn gewaarschuwd voor drukte op Spaanse luchthavens tijdens de zomervakantie. Als de huidige trend in passagiersaantallen zich doorzet dreigen vluchtoperaties stil te vallen op de vliegvelden Valencia en Alicante-Elche. Beide luchthavens hadden een recorddrukte in april, met een landelijke stijging van 14% ten opzichte van vorig jaar.

Valencia ontving in april bijna 945.513 passagiers, 9,5% meer dan vorig jaar. Tot nu toe passeerden dit jaar al 3,07 miljoen reizigers. Als deze trend doorzet, zal het vliegveld zijn maximale capaciteit van 10,5 miljoen passagiers overschrijden.

Alicante-Elche registreerde ook een aanzienlijke stijging in april, met 1,59 miljoen passagiers. Na de pandemie blijft het toerisme stijgen, met Spanje als topbestemming. Populaire locaties zijn naast Valencia en Alicante ook Barcelona, Madrid en de eilanden Mallorca, Ibiza, Tenerife en Lanzarote.

Experts waarschuwen dat zonder uitbreiding van Valencia Manises serieuze problemen ontstaan. Aena plant een uitbreidingsproject eind dit jaar, maar verwachting is dat dit pas 2027 wordt opgeleverd. Volgens Nuria Montes, Valenciaanse toerismecommissaris, zou een upgrade de capaciteit tegen 2030 naar 15 miljoen passagiers kunnen tillen. Een rapport suggereert zelfs dat een verbetering het aantal passagiers tot 21 miljoen zou kunnen verhogen, terwijl zonder ingrijpen verliezen kunnen oplopen tot meer dan £794 miljoen, met een verlies van 17.500 banen per jaar.

To top