Berlin Brandenburg

Berlin Brandenburg bevindt zich in Berlijn, Duitsland. Maak hieronder een keuze voor de aankomsttijden of vertrektijden vanaf Berlijn.


Tijd
Land Duitsland
IATA BER
ICAO EDDB
Tijdzone Europe/Berlin

Berlin Brandenburg Airport (volluit Berlin Brandenburg Airport Willy Brandt) is een internationale luchthaven ten zuiden van Berlijn. Het is vernoemd naar de voormalig burgemeester van West-Berlijn en de West-Duitse kanselier Willy Brandt. Het ligt 18 kilometer ten zuidoosten van het centrum van de hoofdstad van Duitsland en wordt als uitvalsbasis gebruikt voor EasyJet, Eurowings en Ryanair. De luchthaven is vooral populair voor vluchten naar Europese vakantiebestemmingen en een aantal intercontinentale vluchten.

De nieuwe luchthaven van Berlijn vervangt de oude luchthaven van Berlijn waaronder Tempelhof, Schönefeld en Tegel. Jaarlijks gebruiken ongeveer 34 miljoen passagiers de luchthaven en hierdoor is Berlin Brandenburg Airport bijna de grootste luchthaven van Duitsland. In termen van passagiers groter dan Düsseldorf, maar kleiner dan Frankfurt Airport. Het is hiermee de vijftien drukste luchthaven van Europa. 

Bij de opening was er ruimte voor het vervoeren van 46 miljoen passagiers per jaar. Terminal 1 zou 28 miljoen passagiers per jaar kunnen verwerken en Terminal 2 ruim 6 miljoen. Door de corona pandemie werd de tweede terminal pas geopend in maart 2022. De terminal van de voormalig luchthaven Berlin-Schönefeld die is opgegaan in Berlin Brandenburg kan nog eens 12 miljoen passagiers per jaar vervoeren. Voor 2035 staan er verschillende uitbreidingsmogelijkheden op de planning om jaarlijks nog meer passagiers te kunnen verwerken.

De oorspronkelijke planning voor de opening van de luchthaven was oktober 2011. Door vertragingen als gevolg van een slechte bouwplanning en corruptie ontving Berlin Brandenburg Airport pas in mei 2020 de officiele vergunning. Op 31 oktober 2020 ging de luchthaven open voor commercieel verkeer. Dit was 14 jaar nadat er gestart was met de bouw. De gerenoveerde passagiersfaciliteiten van Schönefeld werden op 25 oktober 2020 opgenomen als Terminal 5, terwijl alle andere luchtvaartmaatschappijen de overgang van Tegel naar Berlijn Brandenburg Airport op 8 november 2020 voltooiden.

Vanaf de luchthaven wordt er gevlogen naar een groot aantal luchthavens. Hieronder een overzicht van een aantal populaire bestemmingen.

LuchthavenStad
Zurich AirportZurich
Malta International AirportValletta
Hurghada International AirportHurghada
Frankfurt AirportFrankfurt
Chisinau International AirportChişinău
The Francis S Gabreski AirportWesthampton Beach
Stockholm Arlanda AirportStockholm
Sabiha Goekcen International AirportIstanbul
Ankara Esenboga International AirportAnkara
Antalya AirportAntalya

Vanaf Berlijn naar Amsterdam is het 42 minuten minuten vliegen. De afstand is 593 kilometer. De vluchtduur naar Brussel is vergelijkbaar en duurt 45 minuten.

Als je vliegt naar Duitsland is het handig om wat contant geld mee te nemen. Bijvoorbeeld om tijdens de vlucht van of naar Berlin Brandenburg wat drinken of eten te kunnen kopen. Betalen doe je met Euro (valutacode EUR). Voor het opladen van je smartphone of laptop moet je rekeninghouden met de juiste stekker. In Berlijn gebruiken ze type C / F(voltage 230 V). Zorg ervoor dat je hierop voorbereidt bent als je op Berlin Brandenburg elektronica moet opladen.

Elke luchthaven een zogeheten IATA code. De luchthavencode of IATA code van Berlin Brandenburg is BER. Hoewel deze code vooral gebruikt wordt door luchthavens en luchtvaartmaatschappijen staan ze ook op vliegtickets. Vaak kun je aan de code al zien welke luchthaven het betreft. Als alternatief voor deze code is er ook nog de ICAO code. Ook hiermee wordt verwezen naar luchthavens waar vluchten aankomen en landen.

Er vliegen verschillende luchtvaartmaatschappijen vanaf en naar de luchthaven. Hieronder een overzicht van de 5 populairste luchtvaartmaatschappijen

Luchtvaartmaatschappij
Ryanair
EasyJet
Eurowings Europe
Eurowings
Lufthansa

Er is momenteel geen nieuws over Berlin Brandenburg.