Faro

Faro bevindt zich in Faro, Portugal. Maak hieronder een keuze voor de aankomsttijden of vertrektijden vanaf Faro.


Tijd
Land Portugal
IATA FAO
ICAO LPFR
Tijdzone Europe/Lisbon

Faro Airport of Faro International Airport heet officieel Faro - Gago Coutinho International Airport (in het Portugees Aeroporto Internacional de Faro - Gago Coutinho). De luchthaven ligt vier kilometer ten westen van de stad Faro in Portugal. In 1965 werd de Faro Airport geopend en is inmiddels een belangrijke toegangspoort tot de vakantieregio van de Algarve. Jaarlijks maken ruim 9 miljoen, vooral toeristen, gebruik van de luchthaven. In 2022 is de luchthaven vernoemd naar Gago Coutinho, Portugese geograaf, cartograaf, marineofficier, historicus en luchtvaartpionier. Tegelijkertijd werd de ingebruikname aangekondigd van een zonne-energiecentrale met een capaciteit van 3 MWp, waarmee 30% van de elektriciteitsbehoefte van de luchthaven kan worden opgewekt en de CO2-uitstoot met meer dan 1.500 ton per jaar wordt verminderd.

De luchthaven ligt sinds de opening in 1965 aan de zuidkust van Portugal. Tot 2010 was de Portugese regering de eigenaar van de luchthaven tot 2010 toen de Vinci Group de luchthaven overnam. Verantwoordelijk voor de explotatie van de luchthaven is altijd de luchthavenautoriteit ANA Aeroportos geweest. Faro Airport werd samen geëxploiteerd met de luchthavens Lissabon, Porto, Ponta Delgada, Santa Maria, Horta, Flores, Madeira en Porto Santo. ANA Aeroportos is verantwoordelijk voor de planning, ontwikkeling en aanleg van de toekomstige infrastructuur van de luchthaven.

Sinds de opening in 1966 tot de jaren 2000 heeft de luchthaven van Faro twee belangrijke ontwikkelingen doorgemaakt: de nieuwe passagiersterminal in 1989 en de uitbreiding in 2001. Door de toenemende vraag naar vluchten en de behoeften aan veiligheid en tevredenheid van passagiers blijft de luchthaven zich ontwikkelen. Ook in de jaren 2009 tot en met 2013 zijn er ingrijpende verbeteringen uitgevoerd aan de landingsbaan en infrastructuur en is de terminal onder handen genomen. De luchthavenautoriteit kondigde in februari 2010 een uitbreidingsprogramma aan voor Faro International Airport. Fase één van de uitbreiding begon in 2010 en werd afgerond eind 2011. Fase twee begon in 2011 en werd voltooid in 2013. Faro International Airport verwerkte 5.447.200 passagiers en registreerde 39.789 vliegtuigbewegingen in 2008. Toen de uitbreiding van fase twee was voltooid, nam de jaarlijkse capaciteit van de luchthaven toe van zes miljoen naar acht miljoen passagiers. Het aantal afgehandelde passagiers per uur steeg tot 3.000, het aantal afgehandelde vliegtuigen per uur nam toe tot 30 en de parkeervakken voor vliegtuigen namen toe van 22 naar 33. Als onderdeel van de uitbreiding werden extra winkels en wachtruimtes gebouwd. 

Vanaf 2019 kan Faro Airport negen miljoen passagiers per jaar verwerken. Er zijn 22 stands, waarvan 16 op afstand, met 60 incheckbalies en 36 gates.

Vanaf de luchthaven wordt er gevlogen naar een groot aantal luchthavens. Hieronder een overzicht van een aantal populaire bestemmingen.

LuchthavenStad
Toronto Pearson International AirportToronto
Paris Charles de Gaulle AirportParijs
Stuttgart AirportStuttgart
Hannover AirportHannover
Stockholm Arlanda AirportStockholm
London Gatwick AirportLonden
London Heathrow AirportLonden
Dublin AirportDublin
Lisbon Humberto Delgado AirportLissabon
Frankfurt AirportFrankfurt

Vanaf Faro naar Amsterdam is het 2 uur en 20 minuten minuten vliegen. De afstand is 1970 kilometer. De vluchtduur naar Brussel is vergelijkbaar en duurt 2 uur en 10 minuten.

Als je vliegt naar Portugal is het handig om wat contant geld mee te nemen. Bijvoorbeeld om tijdens de vlucht van of naar Faro wat drinken of eten te kunnen kopen. Betalen doe je met Euro (valutacode EUR). Voor het opladen van je smartphone of laptop moet je rekeninghouden met de juiste stekker. In Faro gebruiken ze type C / F(voltage 230 V). Zorg ervoor dat je hierop voorbereidt bent als je op Faro elektronica moet opladen.

Elke luchthaven een zogeheten IATA code. De luchthavencode of IATA code van Faro is FAO. Hoewel deze code vooral gebruikt wordt door luchthavens en luchtvaartmaatschappijen staan ze ook op vliegtickets. Vaak kun je aan de code al zien welke luchthaven het betreft. Als alternatief voor deze code is er ook nog de ICAO code. Ook hiermee wordt verwezen naar luchthavens waar vluchten aankomen en landen.

Er vliegen verschillende luchtvaartmaatschappijen vanaf en naar de luchthaven. Hieronder een overzicht van de 5 populairste luchtvaartmaatschappijen

Luchtvaartmaatschappij
Brussels Airlines
TAP Air Portugal
United Airlines
Tara Air
Transavia

Er is momenteel geen nieuws over Faro.