Stansted

Stansted bevindt zich in Londen, Verenigd Koninkrijk. Maak hieronder een keuze voor de aankomsttijden of vertrektijden vanaf Londen.


Tijd
Land Verenigd Koninkrijk
IATA STN
ICAO EGSS
Tijdzone Europe/London

London Stansted Airport is een internationale luchthaven in Londen. Het is gelegen bij Stansted Mountfitchet ongeveer 70 kilometer van het centrum van Londen. De luchthaven heeft meer dan 150 vluchten naar plekken over de hele wereld. Vooral veel budgetmaatschappijen hebben een basis op Stansted waaronder het Engelse Ryanair. Ryanair vliegt naar ongeveer 100 bestemmingen vanaf de luchthaven. Daarnaast wordt de landingsbaan van Stansted ook veel gebruikt door particuliere bedrijven die privé vluchten verzorgen zoals Harrods Aviation, Titan Airways en XJet. Het is niet de drukste luchthaven van Londen. De luchthaven London Heathrow is groter dan Stansted. Van het gehele Verenigd Koninkrijk is het de vierde luchthaven in termen van passagiers. Naast Heathrow zijn ook de luchthavens van Gatwick en Manchester groter in termen van passagiersvervoer per jaar.

De luchthaven heeft één grote passagiersterminal met drie satelietterminals. Dit zijn gebouwen die losstaan van andere luchthavengebouwen zodat vliegtuigen rondom kunnen parkeren. De eerste luchthaven die een satellietterminal gebruikte, was London Gatwick Airport. Een satellietterminals op Stansted is verbonden met de hoofdterminal door een luchtbrug en de andere twee door de Stansted Airport Transit System people mover. De terminal is ontworpen door Foster and Partners met inbreng van ingenieur Peter Rice. Het heeft een "zwevend" dak, ondersteund door een ruimteframe van dakspanten met omgekeerde piramide, waardoor de indruk wordt gewekt van een gestileerde zwaan tijdens de vlucht.

Door de toename van goedkope vluchten van 1997 tot 2007 nam het aantal passagiers in die periode snel toe. In 2007 werd Stansted Airport door maarliefst 24 miljoen passagiers bezocht. De daaropvolgende vijf jaar daalde het aantal passagiers om in 2016 weer een stijging te realiseren tot 24,3 miljoen. Voor de coronapandemie kwam het aantal passagiers per jaar uit op 28 miljoen. 

London Stansted is geopend begin juli 1943 tijdens de Tweede Wereldoordlog. De luchthaven werd tijdens de Tweede Wereldoorlog gebruikt als RAF Stansted Mountfitchet door de Royal Air Force en de United States Army Air Forces als bommenwerpersvliegveld. Hoewel de officiële naam Stansted Mountfitchet was, stond de basis bekend als simpelweg Stansted in zowel geschreven als gesproken vorm. Na de terugtrekking van de Amerikanen op 12 augustus 1945 werd Stansted overgenomen door het Air Ministry en gebruikt door No. 263 Maintenance Unit, RAF, voor opslagdoeleinden. Bovendien werd Stansted tussen maart 1946 en augustus 1947 gebruikt voor de huisvesting van Duitse krijgsgevangenen. In november 1946 verhuisde de  opgerichte Britse vrachtluchtvaartmaatschappij London Aero and Motor Services, uitgerust met ex-RAF Handley Page Halifaxes, naar Stansted en gebruikte het als basis voor haar activiteiten totdat het in juli 1948 werd opgeheven.

Pas in 1949 nam het ministerie van de Burgerluchtvaart de controle over de luchthaven over. Vanaf dit moment werd het gebruikt door verschillende Britse chartermaatschappijen. Het Amerikaanse leger keerde in 1954 terug om de landingsbaan te verlengen voor een mogelijke overdracht aan de NAVO. De overdracht aan de NAVO is nooit uitgevoerd en de luchthaven bleef in civiel gebruik. 

Sinds de jaren vijftig werd de luchthaven gebruikt als derde luchthaven van Londen. De Commission for the Third London Airport (de "Roskill Commission") van 1968-1971 nam Stansted niet op als een van de vier locaties op de shortlist en adviseerde dat Cublington in Buckinghamshire zou worden ontwikkeld als de derde luchthaven van Londen. De regering onder leiding van Ted Heath was het echter eens met een minderheidsaanbeveling om een ??locatie in Foulness in de monding van de Theems, later omgedoopt tot Maplin, te ontwikkelen. In 1974 annuleerde de aantredende Labour-regering onder leiding van Harold Wilson het Maplin-project vanwege de economische crisis. Vanaf dat moment werd Stansted beschouwd als een optie voor de lange termijn. 

In 2008 vond een groot uitbreidingsprogramma van de huidige terminal plaats. Hierbij werd meer dan 5000 vierkante meter oppervlakte toegevoegd om ruimte te bieden voor meer bagagecarrousels, nieuwe paspoortcontrolehal en nog meer verbeterde faciliteiten. 

Vanaf de luchthaven wordt er gevlogen naar een groot aantal luchthavens. Hieronder een overzicht van een aantal populaire bestemmingen.

LuchthavenStad
Tirana International Airport Nene TerezaTirana
Zurich AirportZurich
Chisinau International AirportChişinău
Hartsfield-Jackson Atlanta International AirportAtlanta
Teterboro AirportTeterboro
Abu Dhabi International AirportAbu Dhabi
Antalya AirportAntalya
Ankara Esenboga International AirportAnkara
Sabiha Goekcen International AirportIstanbul
John F. Kennedy International AirportNew York

Vanaf Londen naar Amsterdam is het 52 minuten minuten vliegen. De afstand is 311 kilometer. De vluchtduur naar Brussel is vergelijkbaar en duurt 52 minuten.

Er vliegen verschillende luchtvaartmaatschappijen vanaf en naar de luchthaven. Hieronder een overzicht van de 5 populairste luchtvaartmaatschappijen

Luchtvaartmaatschappij
Ryanair
Jet2.com
Ryanair Sun
Pegasus
Turkish Airlines

Er is momenteel geen nieuws over Stansted.