Aeroporto Francisco Sá Carneiro

Aeroporto Francisco Sá Carneiro bevindt zich in Porto, Portugal. Maak hieronder een keuze voor de aankomsttijden of vertrektijden vanaf Porto.


Tijd
Land Portugal
IATA OPO
ICAO LPPR
Tijdzone Europe/Lisbon

Francisco de Sa Carneiro Airport wordt ook wel Porto Airport genoemd en had voorheen de naam Pedras Rubras Airport. Het is de internationale luchthaven in de buurt van de Portugeze stad Porto en ligt 11 kilometer van het centrum.Om de luchthavens liggen de gemeenten Matosinhos (zuiden en westen), Vila do Conde (noorden) en Maia (oosten). 

Het beheer van de luchthaven wordt verzorgd door ANA - Aeroportos de Portugal. Na de luchthaven van Lissabon is het de drukste luchthaven van Portugal in termen van passagiers. Porto Airport is ook een hub voor de luchtvaartmaatschappijen easyJet en Ryanair, TAP Air Portugal en dochterondeming TAP Express.

De luchthaven is geopend rond 1945 en had zoals aangegeven eerst de naam Pedras Rubras Airport. Deze naam kreeg het omdat het rond de plek van de luchthaven rode rotsen waren (Pedras Rubras). In de regio wordt deze naam nog steeds gebruikt. Het land waarop de luchthaven is gebouwd was oorspronkelijk agrarisch. Gekenmerkt door rijke bodems die de teelt van verschillende granen mogelijk maakten.

In 1990 werd de luchthaven hernoemd naar de voormalige Portugese premier Francisco de Sá Carneiro. Hij kwam om bij een vliegtuigongeluk toen hij op 4 december 1980 naar dit vliegveld reisde. 

Samen met de luchthavens in Lissabon, Faro, Ponta Delgada, Santa Maria, Horta, Flores, Madeira en Porto Santo, werd de exploitatie sinds 1998 gedaan door ANA Aeroportos de Portugal. Oftewel ANA Aeroportos is verantwoordelijk voor de planning, ontwikkeling en aanleg van toekomstige infrastructuur.

In 2006 werd een nieuw terminalgebouw in gebruik genomen. Deze terminal is ontworpen door de Portugeze firma ICQ en werd gebouwd tussen 2003 en 2006. Met de terminal kon Porto Airport verder uitgroeien. In 2017 maakten voor het eerst meer dan 10 miljoen bezoekers gebruik van de luchthaven.

Vanaf de luchthaven wordt er gevlogen naar een groot aantal luchthavens. Hieronder een overzicht van een aantal populaire bestemmingen.

LuchthavenStad
Henri Coanda International AirportBucharest
Zurich AirportZurich
Hurghada International AirportHurghada
Stuttgart AirportStuttgart
Hamburg AirportHamburg
Toronto Pearson International AirportToronto
Istanbul Atatuerk AirportBakırköy, Istanbul
Istanbul AirportIstanbul
Punta Cana International AirportPunta Cana
Eleftherios Venizelos International AirportAthene

Vanaf Porto naar Amsterdam is het 2 uur en 53 minuten minuten vliegen. De afstand is 1596 kilometer. De vluchtduur naar Brussel is vergelijkbaar en duurt 2 uur en 45 minuten.

Er vliegen verschillende luchtvaartmaatschappijen vanaf en naar de luchthaven. Hieronder een overzicht van de 5 populairste luchtvaartmaatschappijen

Luchtvaartmaatschappij
EasyJet
Ryanair
Azores Airlines
TAP Air Portugal
Lufthansa

Er is momenteel geen nieuws over Aeroporto Francisco Sá Carneiro.