Lisbon Portela

Lisbon Portela bevindt zich in Lissabon, Portugal. Maak hieronder een keuze voor de aankomsttijden of vertrektijden vanaf Lissabon.


Tijd
Land Portugal
IATA LIS
ICAO LPPT
Tijdzone Europe/Lisbon

Luchthaven Lissabon, ook wel bekend als Aeroporto Humberto Delgado, is de belangrijkste luchthaven van Lissabon en een van de drukste luchthavens van Portugal. Het is gelegen in de buurt van het stadscentrum van Lissabon, waardoor het een populaire bestemming is voor toeristen en zakelijke reizigers. De luchthaven is een belangrijke hub in Europa en vervoert meer dan 14 miljoen passagiers per jaar.

De luchthaven werd in 1942 geopend als Luchthaven Portela, vernoemd naar de Portela de Sacavém, een nabijgelegen gebied. In de jaren 60 en 70 van de vorige eeuw werd de luchthaven gemoderniseerd en uitgebreid om tegemoet te komen aan de groeiende vraag naar luchtverkeer. In 2016 werd de luchthaven vernoemd naar Humberto Delgado, een beroemde Portugese luchtmachtgeneraal en politicus.

Luchthaven Lissabon heeft twee terminals: Terminal 1 en Terminal 2. Terminal 1 is de grootste en meest gebruikte terminal, en heeft drie pieren: Pier 1, Pier 2 en Pier 3. Pier 1 en Pier 2 worden voornamelijk gebruikt voor internationale vluchten, terwijl Pier 3 voornamelijk wordt gebruikt voor vluchten binnen Europa. Terminal 2 wordt gebruikt voor budgetmaatschappijen en low-cost vluchten zoals Lufthansa, easyJet, TAP Portugal en Transavia. 

De luchthaven is goed verbonden met het stadscentrum van Lissabon en de omliggende gebieden. Passagiers kunnen gebruik maken van de metro, bus, taxi of huurauto's om van en naar de luchthaven te reizen. Er is ook een speciale shuttlebus die Terminal 1 en Terminal 2 met elkaar verbindt.

 

Luchthaven Lissabon beschikt over tal van faciliteiten voor passagiers, waaronder restaurants, cafés, winkels en geldautomaten. Er zijn ook lounges beschikbaar voor passagiers die gebruik willen maken van extra voorzieningen, zoals wifi, douches en werkruimtes. Voor passagiers met beperkte mobiliteit zijn er rolstoelen beschikbaar en zijn er speciale faciliteiten in de terminals en op de parkeerplaatsen.

Momenteel is de luchthaven bezig met een uitbreidingsproject genaamd Lissabon Airport Expansion Project, dat de luchthaven verder zal moderniseren en uitbreiden om de groeiende vraag naar luchtverkeer op te vangen. Het project omvat onder meer de bouw van een nieuwe terminal, Terminal 3, en de uitbreiding van Terminal 1 en Pier 1. Het project zal naar verwachting in 2023 worden voltooid.

Vanaf de luchthaven wordt er gevlogen naar een groot aantal luchthavens. Hieronder een overzicht van een aantal populaire bestemmingen.

LuchthavenStad
Henri Coanda International AirportBucharest
Zurich AirportZurich
Warsaw Chopin AirportWarschau
Prague Vaclav Havel AirportPraag
Vienna International AirportWenen
Blaise Diagne International AirportDakar
Amilcar Cabral International AirportEspargos
Copenhagen AirportKopenhagen
Oslo Airport, GardermoenOslo
Stockholm Arlanda AirportStockholm

Vanaf Lissabon naar Amsterdam is het 2 uur en 11 minuten minuten vliegen. De afstand is 1847 kilometer. De vluchtduur naar Brussel is vergelijkbaar en duurt 2 uur en 2 minuten.

Als je vliegt naar Portugal is het handig om wat contant geld mee te nemen. Bijvoorbeeld om tijdens de vlucht van of naar Lisbon Portela wat drinken of eten te kunnen kopen. Betalen doe je met Euro (valutacode EUR). Voor het opladen van je smartphone of laptop moet je rekeninghouden met de juiste stekker. In Lissabon gebruiken ze type C / F(voltage 230 V). Zorg ervoor dat je hierop voorbereidt bent als je op Lisbon Portela elektronica moet opladen.

Elke luchthaven een zogeheten IATA code. De luchthavencode of IATA code van Lisbon Portela is LIS. Hoewel deze code vooral gebruikt wordt door luchthavens en luchtvaartmaatschappijen staan ze ook op vliegtickets. Vaak kun je aan de code al zien welke luchthaven het betreft. Als alternatief voor deze code is er ook nog de ICAO code. Ook hiermee wordt verwezen naar luchthavens waar vluchten aankomen en landen.

Er vliegen verschillende luchtvaartmaatschappijen vanaf en naar de luchthaven. Hieronder een overzicht van de 5 populairste luchtvaartmaatschappijen

Luchtvaartmaatschappij
Azul
AirBaltic
Emirates
Lufthansa
Lufthansa Cargo

Er is momenteel geen nieuws over Lisbon Portela.