Stakingsaankondiging van luchtverkeersleiders op Parijs Orly aankomende week

Luchtverkeersleiders op Parijs Orly hebben een stakingsaankondiging ingediend voor volgende week. Dit kan vluchten van 11 tot en met 13 juni beïnvloeden.

De vakbond Unsa-Icna, de op een na grootste in Frankrijk, diende deze staking in vanwege onenigheid over nieuwe regels voor werknemers. Een soortgelijke staking vorige maand leidde tot annulering van 70% van de vluchten.

De staking lijkt alleen Orly te raken. Andere vliegvelden worden niet beïnvloed, maar vluchten door het Franse luchtruim kunnen vertraging oplopen. Reizigers die vanaf Orly vliegen tijdens de stakingsdagen moeten updates checken bij hun luchtvaartmaatschappij.

Het conflict tussen luchtverkeersleiders en de Franse Burgerluchtvaartautoriteit (DGAC) draait om uitbreiding van verantwoordelijkheden. Luchtverkeersleiders eisen hoger loon en een wervingscampagne.

Na anderhalf jaar onderhandelen is er een communicatiebreuk ontstaan. Dit leidde tot een grote stakingsoproep in april. Hoewel deze laatste actie werd afgeblazen, veroorzaakte de dreiging chaos.

De grootste vakbond SNCTA heeft ingestemd met nieuwe voorstellen, waardoor verdere stakingen zijn afgeblazen. Maar Unsa-Icna en een CGT-onderdeel, die de aanpassingen afwezen, blijven staken.

To top