Boeing in problemen op weg naar Gran Canaria

Door een ernstige softwarefout kon een vliegtuig vanaf Bristol Airport maar net opstijgen. De Boeing 737-800 van Tuifly, met 163 passagiers en zes bemanningsleden aan boord, had bij het opstijgen slechts 260 meter baan over en klom slechts 3 meter boven het einde van de startbaan uit. Vervolgens vloog het toestel op minder dan 30 meter hoogte over de nabijgelegen A38.

Het incident, dat plaatsvond op 4 maart tijdens een vlucht naar Gran Canaria is onderzocht door de Air Accidents Investigation Branch (AAIB). Een probleem met de automatische gashendel werd geïdentificeerd. Ondanks dat Boeing op de hoogte was van de softwarefout, merkten de piloten niet op dat de stuwkracht onjuist was ingesteld.

De AAIB meldt dat het opstijgen van het vliegtuig beduidend slechter ging dan gebruikelijk bij andere vliegtuigen die vanaf Bristol opstegen. TUI UK & Ireland heeft aangegeven nauw samen te werken met de autoriteiten en dat de bevindingen van de AAIB de veiligheid in de gehele luchtvaartsector ten goede zullen komen. De onderzoeksresultaten worden nog verwacht.

To top