Klimaatactivisten verstoren vluchten op luchthaven München

Zes klimaatactivisten van de groep ‘Last Generation’ braken zaterdag door een beveiligingshek op de luchthaven van München en lijmden zichzelf vast aan toegangswegen naar de startbanen. Hierdoor werden tijdelijk vluchten stilgelegd. Dit incident, dat een paar uur duurde, leidde tot de annulering van zestig vluchten. Passagiers werden omgeboekt naar andere vluchten, meldde woordvoerder Robert Wilhelm aan het Duitse persbureau dpa. Veertien binnenkomende vluchten werden omgeleid naar andere luchthavens.

De actievoerders protesteerden tegen vliegen, wat zij zien als de meest vervuilende vorm van vervoer. Ze beschuldigen de Duitse regering van het bagatelliseren van de negatieve effecten van vliegen op het milieu, in plaats van “eindelijk oprecht te handelen,” volgens een bericht op het socialemediaplatform X.

De Duitse minister van Binnenlandse Zaken Nancy Faeser en de minister van Transport Volker Wissing reageerden sterk op de protesten. Faeser veroordeelde de acties als crimineel en schadelijk voor de klimaatbescherming, terwijl Wissing meldde dat zijn ministerie werkt aan het verder aanscherpen van de bestaande wetten.

Ook Ralph Beisel, de algemeen directeur van de Duitse Luchthavensvereniging, sprak zich uit tegen de acties van de activisten. Hij noemde het betreden van de beveiligde zones van de luchtvaart geen kleinigheid en riep op tot strengere straffen voor dergelijke overtredingen

To top