Schiphol koopt opnieuw boerderijen op voor stikstofrechten

Schiphol heeft opnieuw stikstofrechten verworven door het opkopen van twee boerderijen in Zuid-Holland, zo meldt de Volkskrant. Dit is onderdeel van de strategie om een natuurvergunning voor Rotterdam The Hague Airport, een onderdeel van Schiphol Group, te verkrijgen.

Volgens een woordvoerder van Rotterdam The Hague Airport blijven de boerderijen wel bestaan, zij het in verminderde vorm. De luchthaven bevestigt dat het bij deze twee boerderijen blijft.

Eerder kocht Schiphol al stikstofrechten van boeren om Schiphol zelf aan een natuurvergunning te helpen. Dit leidde tot kritiek van de Tweede Kamer, die eiste dat het opkopen van stikstofrechten voor luchtvaart en snelwegen zou stoppen.

Ondanks dat Schiphol het ministerie van Infrastructuur niet heeft geïnformeerd over deze recente aankoop, stelt minister Harbers dat dit als zelfstandig bedrijf niet nodig is, mits de natuurvergunningen in orde zijn.

De kwestie van stikstofrechten is maatschappelijk gevoelig, met gevolgen voor boeren en woningbouwprojecten. De actiegroep Mobilisation for the Environment (MOB) beschuldigt Schiphol van juridische risico’s en immoreel gedrag, en plant een rechtszaak tegen deze praktijk.

Rotterdam The Hague Airport verdedigt de actie als onderdeel van een normaal vergunningsproces en ziet de aankoop als een voorzorgsmaatregel. Als blijkt dat de stikstofrechten niet nodig zijn, zullen deze naar de overheid gaan.

To top