Extinction Rebellion protesteert op Groningen Airport

Vandaag heeft een groep van ongeveer twintig activisten van Extinction Rebellion voor ruim een uur een belangrijke rotonde bij De Punt geblokkeerd. De actie vond plaats aan het begin van de middag op de burgemeester Legroweg en maakte deel uit van een groter protest bij Groningen Airport Eelde.

De demonstranten, onderdeel van een grotere groep van ongeveer zestig mensen bij het vliegveld, protesteren tegen de milieuschade veroorzaakt door de luchtvaart. Hun voornaamste eis is het intrekken van de subsidie voor Groningen Airport Eelde. Volgens de actievoerders draagt de luchthaven bij aan de klimaatproblematiek en zou de overheidssteun moeten worden gestopt.

Het verkeer dat vanaf de snelweg A28 kwam en richting Eelde wilde, moest als gevolg van de blokkade omrijden via het nabijgelegen industrieterrein. Verkeer in de richting van Vries kon wel gebruikmaken van de rotonde.

De actie werd van tevoren aangekondigd als onderdeel van een serie protesten, inclusief een verrassingsactie, wat burgemeester Marcel Thijsen van Tynaarlo bewoog om een noodverordening af te kondigen. Deze maatregel was bedoeld om de openbare orde te handhaven en verder ongemak voor de inwoners en reizigers te minimaliseren.

To top