Schiphol ziet winst fors stijgen door toenemende passagiersaantallen

Schiphol heeft in de eerste zes maanden van dit jaar een flinke winst gerealiseerd. Dankzij een toename in het aantal reizigers kwam de winst uit op 224 miljoen euro, een sterke stijging vergeleken met de 15 miljoen van vorig jaar. In totaal reisden 36 miljoen passagiers via de vliegvelden van de Koninklijke Schiphol Group, waar ook Eindhoven Airport en Rotterdam The Hague Airport onder vallen. Beide regionale luchthavens hebben het pre-corona niveau weer bereikt.

Pieter van Oord, topman van Schiphol, wijt de positieve cijfers deels aan succesvolle vakantieperioden. Ondanks de winst, is er volgens Van Oord geen ruimte voor zelfgenoegzaamheid: “Onze financiële prestaties kunnen nog beter. De kasstromen staan zwaar onder druk.” Dit komt mede door de noodzaak om de komende vijf jaar 6 miljard euro te investeren in infrastructuur en dienstverlening.

De groei in passagiersaantallen brengt naast meer omzet ook hogere kosten met zich mee. Schiphol zag in de eerste helft van dit jaar een stijging van 9 procent in passagiersaantallen. Op Schiphol zelf nam het aantal reizigers met 11 procent toe naar 31,8 miljoen. Eindhoven en Rotterdam noteerden respectievelijk een groei van 2 en 1 procent.

Voor de rest van het jaar verwacht Schiphol nog meer passagiers, met een prognose van 65 tot 68 miljoen reizigers op Amsterdam Airport. In het pre-coronajaar 2019 waren dit nog bijna 72 miljoen passagiers.

To top