Ryanair en Easyjet beboet voor het in rekening brengen van onterechte kosten

De Spaanse overheid heeft budgetmaatschappijen EasyJet en Ryanair beboet voor bijna €150 miljoen. De boetes zijn opgelegd voor extra kosten die passagiers moeten betalen, zoals voor handbagage en het reserveren van stoelen.

Dit is de grootste sanctie die ooit door de Spaanse autoriteiten tegen de luchtvaartindustrie is uitgevaardigd. De maatschappijen mogen dergelijke extra kosten in de toekomst niet meer in rekening brengen.

De algemene directie consumentenzaken van Spanje startte vorig jaar een onderzoek naar deze extra kosten. Er werd gekeken naar wat gezien werd als misbruikpraktijken, zoals extra kosten voor het reserveren van aangrenzende stoelen.

Andere onderzochte aspecten waren het gebrek aan transparantie tijdens het boekingsproces en het feit dat luchtvaartmaatschappijen het betalen in contanten op luchthavens blokkeren.

Ryanair werd specifiek genoemd vanwege de €20 die het rekent voor het printen van een ticket op de luchthaven.

De Asociación de Líneas Aéreas (ALA), die de meerderheid van de luchtvaartmaatschappijen die passagiers vanuit Spanje vervoeren vertegenwoordigt, heeft verklaard: “Deze sanctie beperkt de mogelijkheid om alleen voor essentiële diensten te betalen en zou alle passagiers dwingen de dienst voor het vervoer van cabinebagage af te nemen, ook als ze die niet nodig hebben.”

“De consument zal het voornaamste slachtoffer zijn van deze inmenging door het ministerie van sociale rechten, consumentenzaken en Agenda 2030 in de Europese eengemaakte markt en de vrijheid van tarieven die door het Europese recht worden beschermd,” voegde de ALA toe, met de opmerking dat er nog beroep mogelijk is tegen de beslissing.

Ook de Spaanse luchtvaartmaatschappijen Volotea en Vueling kregen boetes opgelegd als gevolg van de bevindingen.

To top