Nachtsluiting Schiphol kost Transavia meer dan 200 miljoen euro

Transavia, een grootgebruiker van nachtslots op Schiphol, verwacht dat de geplande nachtsluiting van de luchthaven het bedrijf meer dan 200 miljoen euro zal kosten. Deze maatregel, die eind 2025 ingezet moet worden, is bedoeld om de overlast voor omwonenden te verminderen. Marcel de Nooijer, algemeen directeur van Transavia, heeft echter kritiek op de wijze waarop Schiphol deze beslissing heeft genomen.

“Als je samen aan oplossingen werkt, moet dat in dialoog,” zegt De Nooijer. Hij noemt het idee dat een nachtsluiting de overlast vermindert “nonsens” en verwijst naar een onderzoek in Frankfurt waaruit blijkt dat de hinder juist toeneemt doordat er meer gevlogen wordt net voor de sluitingstijd.

Transavia heeft in 2023 een omzet van 1,2 miljard euro geboekt, maar de verwachte kosten door de nachtsluiting vormen een significante financiële last voor de maatschappij. De topman benadrukt dat Schiphol’s benadering zonder gedegen onderbouwing en dialoog de luchtvaartmaatschappij en de sector onevenredig belast.

Ondanks contactpogingen met Schiphol heeft De Nooijer geen bevredigende antwoorden ontvangen. De situatie blijft onzeker, aangezien de nieuwe regeringscoalitie nog geen definitieve beslissing heeft genomen over de nachtsluiting na 2025.

To top