Luchtvaartsector verwacht recordaantal van 5 miljard passagiers in 2023

Dit jaar zullen bijna 5 miljard mensen per vliegtuig reizen, een recordaantal volgens de internationale brancheorganisatie IATA. Hiermee lijkt de luchtvaart volledig hersteld van de coronapandemie. “De drang om te vliegen is sterker dan ooit,” aldus IATA-directeur Willie Walsh.

In 2019, het jaar voor de pandemie, vlogen er meer dan 4,5 miljard mensen. Dit aantal was vorig jaar bijna bereikt, volgens voorlopige IATA-cijfers.

De groeiende vraag is cruciaal voor luchtvaartmaatschappijen, die hierdoor hun winstgevendheid kunnen vergroten. “Winst stelt ons in staat te investeren in klantgerichte producten en duurzaamheidsoplossingen voor nul koolstofuitstoot tegen 2050,” verklaart Walsh.

De verwachte winst voor dit jaar is boven de $30 miljard, een stijging ten opzichte van de $27 miljard in 2023. Dit is een scherp contrast met het verlies van $140 miljard in 2020.

Ondanks de winsten, benadrukt Walsh de lage winstmarges: “Per passagier verdienen we slechts $6,14, net genoeg voor een kop koffie.” Hij benadrukt het belang van het oplossen van toeleveringsproblemen, die momenteel de capaciteit beperken.

In Azië-Pacific wordt een drievoudige winststijging verwacht, mede dankzij herstel in binnenlandse vluchten in China, Japan en Australië. Noord-Amerika blijft de meest winstgevende regio, met Europa op de tweede plaats, ondanks mogelijke risico’s van toeleveringsproblemen, hoge rentes en stakingen.

To top