Luchthaven Barcelona kan groei bijna niet aan

De luchthaven Barcelona-El Prat nadert zijn maximale capaciteit van 55 miljoen passagiers per jaar. Voornamelijk door een stijging in het toerisme. In 2023 ontving de luchthaven ongeveer 50 miljoen reizigers, een toename van bijna 20% vergeleken met het voorgaande jaar. Voor de eerste drie maanden van 2024 zijn al meer dan 12,5 miljoen passagiers geregistreerd. De groei brengt uitdagingen met zich mee voor de infrastructuur van de luchthaven tijdens de drukke zomermaanden.

In 2021 keurde de Spaanse regering een uitbreidingsplan van 1,7 miljard euro goed, maar door politieke discussies en verzet van lokale leiders en milieuorganisaties is dit plan uitgesteld tot 2026.

De tien belangrijkste markten, waaronder Spanje, Italië, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, en de Verenigde Staten, zien een groei in luchtconnectiviteit met Barcelona voor het zomerseizoen. Vooral de VS toont een significante toename van 32%, wat bijdraagt aan een boost in langeafstandsvluchten.

To top