Toename voorzorgslandingen op Schiphol in eerste kwartaal 2024

In het eerste kwartaal van 2024 hebben meer vliegtuigen op Schiphol een voorzorgslanding gemaakt dan in voorgaande jaren. Dit jaar werden al acht mayday-meldingen geregistreerd, terwijl in heel 2023 negen gevallen en in 2022 acht gevallen waren. Luchtverkeersleiding Nederland heeft deze cijfers bevestigd na een aanvraag van NH.

De mayday-meldingen, die alleen worden gegeven als de situatie kritiek is, omvatten verschillende incidenten. Zo maakte op 8 februari een Boeing 747-400 van One Air een tussenlanding vanwege een elektrisch probleem op een vlucht van Londen naar Hong Kong. Op 14 februari had een Airbus A330 van Sunclass Airlines technische problemen, wat ook tot een voorzorgslanding leidde.

De redenen voor de toename in 2024 blijven onduidelijk. Volgens luchtvaartexpert Joris Melkert is het moeilijk conclusies te trekken zonder specifieke details van elke melding. “Zolang je niet weet wat voor meldingen het waren, kun je er nog niet veel over zeggen,” zegt Melkert. Hij benadrukt dat het aantal meldingen, ondanks de stijging, nog steeds relatief laag is.

To top