Grote renovatie Airport Eindhoven in 2027

Vliegbasis Eindhoven staat voor een grote renovatie. Vanaf februari 2027 wordt de enige start- en landingsbaan van het vliegveld vernieuwd waardoor vliegverkeer gedurende vijf maanden onmogelijk wordt. Staatssecretaris Christophe Van der Maat heeft de plannen gisteren aan de Tweede Kamer gepresenteerd.

De renovatie is noodzakelijk door slijtage, weersinvloeden en een hoog grondwaterpeil. Dit tast de kwaliteit van de baan aan. De werkzaamheden omvatten naast de vernieuwing van de baan ook de verbreding van de zijkanten en de aanleg van een verbeterd Instrument Landing System (ILS). Dit systeem maakt het mogelijk om te landen bij zicht van slechts 50 meter.

Daarnaast wordt een nieuwe taxibaan, de ‘Oostrolbaan’, aangelegd om het aantal baankruisingen te verminderen. Ook komen er maatregelen tegen wateroverlast en een Vliegtuig Afrem Installatie (VAI) voor gevechtsvliegtuigen.

Tijdens de renovatieperiode van februari tot en met juni 2027 zal al het vliegverkeer stilgelegd worden. Defensie onderzoekt alternatieve vliegvelden voor militaire operaties, terwijl Eindhoven Airport samen met civiele luchtvaartmaatschappijen en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat mogelijke uitwijkmogelijkheden voor civiele vluchten bekijkt.

To top