GPS van vliegtuigen verstoord boven Baltische Zee

Tienduizenden passagiersvliegtuigen hadden te kampen met GPS-storingen boven de Baltische Zee. Deze problemen zijn veroorzaakt door een storingssignaal vanuit Russische grensgebieden. Sinds augustus vorig jaar zijn ongeveer 46.000 vluchten beïnvloed.

Luchtvaartmaatschappijen zoals Ryanair, British Airways en easyJet ondervonden hinder. In maart dit jaar werd een Brits RAF-toestel, met aan boord de minister van Defensie Grant Shapps, ook getroffen. Dit vliegtuig keerde terug vanuit Polen en bevond zich nabij de Russische enclave Kaliningrad, gelegen tussen Polen en Litouwen, toen de storing optrad.

Een vliegtuig gebruikt GPS als onderdeel van zijn navigatiesysteem. Een verstoring hiervan brengt hoewel niet direct de navigatie in de war, wel veiligheidsrisico’s met zich mee. De Britse overheid ontkent dat er gevaar was voor de passagiers, maar bestempelt de stoorzenders als “hoogst onverantwoordelijk”.

De Britse overheid vermoedt Russische betrokkenheid bij de storingen. De CAA, de Britse luchtvaartautoriteit, kan echter niet bevestigen dat lijnvluchten specifiek doelwit waren. Directeur Glenn Bradley merkt op dat verstoringen vaker voorkomen in regio’s met veel militaire activiteit. Hij benadrukt dat er diverse veiligheidsprotocollen zijn om te waarborgen dat vliegtuigen veilig blijven vliegen.

To top