Toch extra vluchten op Schiphol

Aankomende zomer biedt Schiphol plaats aan 13.000 extra vluchten, waardoor het totaal voor 2024 op 483.000 komt. Hoewel wettelijk 500.000 vluchten mogelijk zijn, blijkt dit door gesprekken met partners als de luchtverkeersleiding en douane niet haalbaar. Verschillende factoren, zoals personeelsbezetting bij de Marechaussee en luchtverkeersleiding, beïnvloeden dit aantal. Na eerdere drukte en personeelstekorten streeft Schiphol naar een realistisch vluchtschema.

Oorspronkelijk wilde het kabinet het aantal vluchten beperken tot 460.000 vanwege geluidshinder, maar dit plan is na internationale druk ingetrokken. Schiphol moet nu, met toestemming voor 500.000 vluchten, bepalen hoeveel er werkelijk kunnen plaatsvinden. Ondertussen onderzoekt het kabinet nog steeds mogelijkheden om de luchthaven na dit seizoen te verkleinen.

De slotcoördinator zal het vastgestelde aantal vluchten toewijzen aan luchtvaartmaatschappijen met aandacht voor het verminderen van drukte op piekmomenten. KLM verwelkomt de toename, maar merkt op dat de voorbereidingstijd korter is. Het bedrijf belooft zijn best te doen om de vluchten uit te voeren. In 2023 heeft Schiphol overigens minder dan de 500.000 mogelijke vluchten verwerkt, met een verwachting van 433.000 vluchten voor dit jaar.

To top