Zelf geluidsoverlast meten met Explane.org

Er wordt veel geschreven over de geluidsoverlast van vliegtuigen en met name vliegtuigen vanaf en naar Schiphol. Duidelijk is dat veel mensen hier last van hebben, maar helaas heeft het in kaart brengen van die overlast meer voeten in de aarde. Schipholwatch.nl heeft daar een oplossing voor gevonden. Met Explane.org kunnen burgers een app downloaden voor hun smartphone en met die app de geluidsoverlast meten. Het gebruik is simpel. Open de app en klik op de knop zodra er een vliegtuig overvliegt. Explane.org meet het geluid en koppelt hier automatisch de vluchtinformatie aan.

Uiteraard is er ook kritiek op de app. Metingen zouden niet nauwkeurig genoeg zijn omdat een smartphone nou eenmaal geen professionele apparatuur is. Omgevingsgeluiden worden bijvoorbeeld niet weggefilterd en er wordt geen rekening gehouden met de omliggende gebouwen die invloed hebben op het geluid. Toch is dit een waardevol alternatief om de geluidsoverlast van vliegtuigen mee te meten. Het is een gegeven dat ook de officiële metingen niet correct zijn omdat daar standaard wordt uitgegaan van gemiddelden. Die komen gunstiger uit voor Schiphol en bagtaliseren de werkelijke overlast. De app Explane is daarop een mooie aanvulling.

De app downloaden voor iOS doe je hier en voor Android hier.

To top