Meer kans op ruzie in business class

De kans op woede is vier keer zo groot in business class. Dit komt volgens de Amerikaanse psycholoog Keith Payne omdat we in een vliegtuig met mensen uit andere sociale klassen.

“Een vliegtuig is een microkosmos”, zegt Payne. “Het is een fysieke belichaming van de statushiërarchie, maatschappelijke ladders van gestoffeerd aluminium met stoeltjes. De rangen in de maatschappij worden vertegenwoordigd door rijen, groepen die als eerste en laatste aan boord mogen gaan, en de verschillende klassen in de cabine.”

Payne maakt gebruik van een studie van de psychologen Katherine DeCelles en Michael Norton. Hierin staat dat de statushiërarchie een directe invloed op ons gedrag heeft. Ze
keken naar het verschil tussen een vlucht met business class en een vlucht zonder business class. Hieruit bleek dat op een vlucht met business class de kans op woede vier keer zo groot is. En wanneer passagiers van economy class eerst nog door business class moeten op weg naar hun stoel, dan wordt het zelfs erger.

To top