Eleftherios Venizelos International Airport

De grootste luchthaven van Griekenland is Athene Eleftherios Venizelos ook wel Athene Airport genoemd. De luchthaven is net op tijd voor de Olympische Spelen van 2004 geopend op 28 maart 2001. Het is de belangrijkste basis van Aegan Airlines en een aantal andere kleinere luchthavens. In termen van passagiers is het de 19e luchthaven van Europa.

De luchthaven van Athene is vernoemd naar Elefthérios Venizélos, de premier van Griekenland die in de jaren dertig een belangrijke bijdrage leverde aan de ontwikkeling van de Griekse luchtvaart en de Griekse luchtmacht. Het is ontstaan ter vervanging van de nu gesloten luchthaven Ellinikon. Deze luchthaven had geen ruimte meer om verder te groeien en al in de jaren zeventig werden er studies gedaan na een nieuwe luchthaven. Er zijn bijna twintig locaties onderzocht voordat een gebied in de buurt van de stad Spata als geschikt werd gekozen. In 1978 werd Athens Airport SA opgericht om de plannen uit voeren. Helaas duurde het tot 1991 voor het project nieuw leven werd ingeblazen. Nog een paar jaar later werd Athens International Airport SA opgericht en op 28 maart 2001 werd de luchthaven officieel geopend. . De belangrijkste kenmerken zijn onder meer twee parallelle landingsbanen van respectievelijk 4 kilometer (2,5 mijl) en 3,8 kilometer (2,4 mijl).

De luchthaven heeft goedkeuring gekregen van de European Aviation Safety Agency en de Federal Aviation Administration voor het opstijgen en landen van het grootste passagiersvliegtuig ter wereld, de A380.De allereerste A380 die de internationale luchthaven van Athene bezocht, maakte op 13 april 2011 een noodlanding om medische noodredenen. De eerste geplande A380-vlucht vond plaats op 26 oktober 2012 door Emirates.

Door de gevolgen van de Grieksestaatschuldencrisis in 2010 nam het aantal passagiers dat gebruik maakte van de luchthaven snel af. Veel luchtvaartmaatschappijen met langeafstandsvluchten stopten de dienst naar de luchthaven en andere luchtvaartmaatschappijen kozenervoor om alleen op seizoensbasis te opereren en ervoor kozen om de service tijdens de wintermaanden te beëindigen. Bovendien werden deze problemen nog verergerd door de sluiting van Olympic Airlines, die veel langeafstandsvluchten van en naar de luchthaven uitvoerde. In 2013 verwerkte de luchthaven net iets meer dan 12,5 miljoen passagiers, 3,2% minder dan in 2012 en ongeveer 25% minder dan in 2007, het hoogste niveau ooit.

In 2014 begon het herstel en nam het aantal passagiers toe wat vloog en aankwam op de luchthaven in Athene. Daarnaast nam ook het aan luchtvaartmaatschappijen toe wat vanaf en naar de luchthaven vloog. Aegean Airlines versterkte haar netwerk met 30% (met veel meer bestemmingen gepland voor 2015), terwijl Ryanair een nieuwe basis vestigde op de luchthaven van Athene en acht bestemmingen toevoegde. Door de nieuwe bestemmingen nam het aantal passagiers met 21% toe tot meer dan 15 miljoen. Een jaar later in 2015 was het aantal passagiers zelfs gestegen tot 18,1 miljoen. Ook nam dit jaar het aantal transferpassagiers toe wat duid op een betere hub functie van de lucthaven. De jaren erop waren wederom jaren waarop de luchthaven een groei in passagiers en vluchten laten zien. in 2016 was het aantal passagiers wat gebruik maakte van de luchthaven van Athene 21,7 miljoen. 

  • Nieuws over Eleftherios Venizelos International Airport
  • Geen nieuws gevonden.

Vanaf de luchthaven wordt er gevlogen naar een groot aantal luchthavens. Hieronder een overzicht van een aantal populaire bestemmingen.

LuchthavenStad
Henri Coanda International AirportBucharest
Zurich AirportZurich
Istanbul AirportIstanbul
Stuttgart AirportStuttgart
Abu Dhabi International AirportAbu Dhabi
Istanbul Atatuerk AirportBakırköy, Istanbul
Ben Gurion International AirportTel Aviv
Stockholm Arlanda AirportStockholm
George Bush Intercontinental AirportHouston
Paris Charles de Gaulle AirportParijs
To top