Esenboga International

Esenboga International bevindt zich in Ankara, Turkije. Maak hieronder een keuze voor de aankomsttijden of vertrektijden vanaf Ankara.


Tijd
Land Turkije
IATA ESB
ICAO LTAC
Tijdzone Europe/Istanbul

De internationale luchthaven van Ankara is Ankara Esenbo?a Airport. De luchthaven van de hoofdstad van Turkije bestaat sinds 1955 en vervoert jaarlijks miljoenen passagiers. In termen van passagiersvervoer is het de vierde luchthaven van Turkije na Atatürk Airport, Antalya Airport en Sabiha Gökçen Airport. In het tijdschrift Newsweek Turkey stond de luchthaven genoemd als "100 dingen die hoop geven in Turkije".

De luchthaven ligt ten noordoosten van Ankara. Bijna 28 kilometer van het stadscentrum van Ankara. Vervoer van het centrum naar de luchthaven is mogelijk per taxi of per bus (Hava?-buslijn). In 2006 is de ringweg tussen de luchthaven en het centrum verbreed. Hierdoor is de reistijd met enkele minuten afgenomen. 

Op 17 juni 2009 werd Esenbo?a International Airport bekroond als beste luchthaven van Europa door ACI Europe (Airport Council International) in Manchester. De prijs wordt elk jaar in 4 rubrieken uitgereikt en de luchthaven viel in de categorie 5-10 miljoen per jaar. Het is de eerste keer dat een ACI-onderscheiding werd toegekend aan een Turkse luchthaven. De ACI-Europe zei: "Zoals met een aantal van de topkandidaten in deze categorie, blinkt de luchthaven uit in alle belangrijke operationele gebieden, maar de juryleden kozen het uit voor zijn werk op het gebied van milieu-innovatie, met een ongelooflijke 25% energiebesparing als gevolg van de recycling van uitlaatgassen om haar airconditioninginstallaties aan te drijven." In 2020 werd Esenbo?a Airport door Airports Council International bekroond als de beste Europese luchthaven met een capaciteit van 15 - 25 miljoen passagiers.

De binnenlandse en internationale terminal van Ankara Airport is gebouwd volgens het "Build-Operate-Transfer". Dit zorgde voor een bouw in recordtijd. Het werd zelfs een jaar eerder opgeleverd dan toegezegd en dat is bijzonder bij dit soort grote projecten. De terminal is op 16 oktober 2006 in gebruik genomen en heeft een capaciteit van 10 miljoen passagiers per jaar. In januari 2012 werd er nog een aanvullende terminal geopend voor de onderhoud van privé jets.

Vanaf de luchthaven wordt er gevlogen naar een groot aantal luchthavens. Hieronder een overzicht van een aantal populaire bestemmingen.

LuchthavenStad
Abu Dhabi International AirportAbu Dhabi
Dubai International AirportDubai
Almaty AirportAlmaty
Tashkent International AirportTashkent
Frankfurt AirportFrankfurt
London Stansted AirportLonden
Manas International AirportBishkek
Sabiha Goekcen International AirportIstanbul
München AirportMünchen
Berlin Brandenburg AirportBerlijn

Vanaf Ankara naar Amsterdam is het 3 uur en 1 minuten minuten vliegen. De afstand is 2536 kilometer. De vluchtduur naar Brussel is vergelijkbaar en duurt 3 uur en 58 minuten.

Er vliegen verschillende luchtvaartmaatschappijen vanaf en naar de luchthaven. Hieronder een overzicht van de 5 populairste luchtvaartmaatschappijen

Luchtvaartmaatschappij
Pegasus
Turkish Airlines
SunExpress
Lufthansa
Lufthansa Cargo

Er is momenteel geen nieuws over Esenboga International.