Vier asielzoekers ontsnapt uit luchthaven Madrid via ventilatiesysteem

Op de luchthaven Barajas in Madrid is opnieuw een opvallende ontsnapping van asielzoekers gebeurd. Vier Marokkaanse mannen, die in afwachting waren van hun deportatie naar Marokko na afwijzing van hun asielaanvraag, zijn erin geslaagd om te vluchten. Dit gebeurde door het ventilatiesysteem van het gebouw te forceren.

Volgens bronnen van het ministerie van Binnenlandse Zaken en politievakbonden vond de ontsnapping in de nacht van woensdag plaats. De vier wisten de beveiliging te omzeilen door via de luchtkanalen een weg naar buiten te vinden.

Dit is al de derde keer in 2024 dat asielzoekers ontsnappen op Barajas. Eerdere ontsnappingen vonden plaats in januari, toen de drukte in de opvangruimtes opliep. Deze overvolle omstandigheden waren het gevolg van een toename van het aantal asielzoekers dat via Spanje reisde.

Bij de laatste ontsnapping waren ook zo’n 40 Sahrawi’s aanwezig in dezelfde ruimte. Zij zaten daar eveneens vast nadat hun asielverzoeken waren afgewezen. Hoewel zij niet betrokken waren bij de vluchtpoging, leidt het ontbreken van duidelijke informatie in rapporten tot verwarring over de identiteit van de ontsnapten.

De ontsnapping heeft de discussie over de veiligheid en het personeelstekort op de luchthaven opnieuw doen oplaaien. Vakbonden uitten al eerder hun zorgen over de ontoereikende voorzieningen en het gebrek aan mankracht om de toestroom van asielzoekers aan te pakken. De Nationale Politie waarschuwde dat er dringend meer personeel nodig is om de situatie onder controle te houden.

To top