Kabinet past Schiphol-plannen aan: minder krimp dan verwacht

Schiphol hoeft van het kabinet minder te krimpen dan eerst gepland. Minister Madlener van Infrastructuur stelt de vluchtcapaciteit bij naar 475.000 tot 485.000 vluchten per jaar. Eerdere maatregelen tegen geluidsoverlast blijken effectiever dan gedacht, aldus de Minister. Een definitieve beslissing volgt na controle van de berekeningen dit najaar. “De uitkomsten kunnen nog wijzigen,”.

Het kabinet introduceert strengere geluidsnormen voor de nacht. Het maximaal aantal nachtvluchten vermindert van 32.000 naar 27.000. Schiphol gaat hogere tarieven heffen voor luidruchtige vliegtuigen. KLM en Transavia zeggen toe sneller stillere vliegtuigen in te zetten. Een geplande rustperiode in de middag voor twee banen is van de baan.

Madlener heeft het nieuwe beleid voorgelegd aan de Europese Commissie. Hij zoekt een balans tussen de belangen van omwonenden en de luchtvaart. “Het doel is niet krimpen, maar geluidshinder reduceren,” zegt hij. Volgens hem zal de geluidsoverlast bij Schiphol volgend jaar met 17 procent afnemen. “De sector moet zich aan de afspraken houden, anders volgen er consequenties.”

To top