Milieuorganisatie eist natuurvergunningen voor luchthavens

Milieuorganisatie Mobilisation for the Environment (MOB), onder leiding van Johan Vollenbroek, heeft bezwaar gemaakt tegen het besluit van het kabinet. Dit besluit stelt dat Eindhoven Airport en Rotterdam The Hague Airport geen natuurvergunning nodig hebben. Volgens het kabinet mogen deze luchthavens opereren op basis van milieutoestemmingen uit het verleden. Vollenbroek en verschillende andere organisaties vinden dit onacceptabel en stappen naar de rechtbank in Arnhem.

Vollenbroek stelt dat beide vliegvelden sinds de jaren negentig zijn uitgebreid. Dit heeft geleid tot een toename van vliegtuigbewegingen en daarmee de negatieve effecten op de omliggende natuur. Hij wijst op problemen zoals stikstofneerslag en verstoring van het lokale wildleven door geluid en licht.

In juni verklaarde de demissionaire minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) dat zij een bovengrens voor stikstofuitstoot voor beide luchthavens zou instellen, maar beweerde ook dat ‘bestaande rechten’ onherroepelijk zijn en een natuurvergunning derhalve niet vereist is. Vollenbroek en zijn medestanders zijn het hier niet mee eens en zetten hun strijd voort in de rechtbank.

To top