Tijdens het vliegen kun je woorden tegenkomen waarmee je niet dagelijks te maken hebt. De meest voorkomende woorden met uitleg hebben wij daarom voor je op een rijtje gezet:
Callsign
Een callsign is een naam of afkorting die wordt gebruikt door een luchtvaartmaatschappij, een luchthaven of een luchtverkeersleider om een specifiek vliegtuig of een specifiek radiocontact te identificeren. Een callsign kan worden gebruikt in radiocommunicatie tussen luchtverkeersleiders en vliegtuigen, en ook tussen vliegtuigen onderling. Het is een manier om ervoor te zorgen dat iedereen duidelijk weet wie er aan het woord is en welk vliegtuig of radiocontact bedoeld wordt.
Chartervlucht
Een chartervlucht wordt uitgevoerd op onregelmatige basis op tijden die niet vooraf vaststaan. Dit in tegenstelling tot lijndienst vluchten waarbij er juist wel gevlogen wordt op regelmatige basis en vaste tijden.
Codeshare
Codeshare of code scharing is het delen van een vlucht door meer dan één luchtvaartmaatschappij. Hierdoor krijgt één vlucht met één vliegtuig meerdere vluchtnummers. Bijvoorbeeld vlucht VS7028 van Edinburg naar Amsterdam wordt uitgevoerd door Virgin. KLM biedt dezelfde vlucht aan met KL1282.
Gate
Locatie op de luchthaven waar passagiers kunnen instappen of uitstappen van een vliegtuig. Een gate is meestal verbonden met het terminalgebouw van de luchthaven en heeft een loopplank of een tunnel om passagiers in en uit het vliegtuig te laten gaan.
Gates zijn ook vaak voorzien van faciliteiten zoals zitplaatsen voor passagiers die wachten op hun vlucht, informatiebalies en winkels. Sommige gates hebben ook speciale wachtruimtes voor passagiers die in de eerste klas of business class vliegen.
Handbagage
Handbagage is bagage die je vooraf niet incheckt bij de incheckbalie, maar meeneemt het vliegtuig in. Houd er rekening mee dat de afmetingen van je handbagage beperkt zijn en dat het in het bagagevak of onder je stoel moet passen. Elke luchtvaartmaatschappij heeft duidelijke instructies over wat je wel en niet mee mag nemen als handbagage. Is je item te groot of zwaar voor handbagage? Dan kun je het meenemen als ruimbagage.
Kiss and ride
Een “kiss and ride” is een zone op de luchthaven waar mensen die naar het vliegveld worden gebracht of opgehaald kunnen worden. De kiss and ride-zone bevindt zich meestal in de buurt van de terminal en is gemakkelijk te vinden met behulp van borden. Er zijn meestal speciale parkeerplaatsen voor kiss and ride, zodat je snel en gemakkelijk kunt instappen of uitstappen. Sommige luchthavens vragen om parkeergeld voor het gebruik van de kiss and ride-zone, terwijl andere zoals Schiphol dit gratis aanbieden.
Het is belangrijk om te onthouden dat kiss and ride op Schiphol alleen bedoeld is voor korte afstanden en dat het verboden is om langere tijd in de zone te parkeren. Als je een langere tijd op de luchthaven moet wachten, is het aan te raden om een parkeerplaats te zoeken in een van de parkeergarages of op een van de parkeerterreinen op het vliegveld.
Lijndienst
Een lijndienst wordt door een luchtvaartmaatschappij uitgevoerd op regelmatige en vooraf vastgestelde tijden. Dit in tegenstelling tot chartervluchten die worden uitgevoerd zonder vaste dienstregeling.
Operator
Een luchtvaartoperator genoemd, ook wel luchtvaartmaatschappij genoemd is een bedrijf dat verantwoordelijk is voor het vervoer van passagiers, vracht en post per vliegtuig. Deze operator kan zowel commercieel als niet-commercieel opereren en kan zowel regionaal als internationaal vliegen.
Ruimbagage
Bagage die je afgeeft bij de incheckbalie van de luchtvaartmaatschappij waarmee je vliegt is ruimbagage. De bagage wordt na het inchecken in het ruim geplaatst en vandaar de naam ruimbagage. Houd er rekening mee dat het inchecken van ruimbagage vaak niet kosteloos is en dat er een maximaal gewicht geldt. Ook is het verboden om ruimbagage in te checken met spullen die op de lijst met gevaarlijke voorwerpen staan.
Terminal
Een terminal is een gebouw op een luchthaven waar passagiers in- en uitstappen en waar hun bagage wordt verwerkt. De terminal is ook de plek waar passagiers inchecken voor hun vlucht en waar ze eventuele vragen of problemen kunnen melden.
Visa on arrival
Een visum on arrival is een type visum dat reizigers toestaat om bij aankomst op een aangewezen poort van aankomst een visum te verkrijgen om een specifiek land binnen te komen, in plaats van van tevoren een visum aan te vragen. Visum on arrival-programma’s worden meestal aangeboden door landen die het gemakkelijker willen maken voor toeristen en zakenreizigers om te bezoeken.
Om een visum on arrival te verkrijgen, moeten reizigers meestal over een geldig paspoort beschikken en kunnen andere eisen moeten voldoen, zoals het hebben van een retourticket en voldoende middelen om hun verblijf te ondersteunen. Bij aankomst op de poort van aankomst moeten reizigers een aanvraag invullen en een vergoeding betalen om het visum te verkrijgen. Het visum is meestal geldig voor een specifieke periode, zoals 30 dagen of 90 dagen, en kan eventueel worden verlengd.
Houd er rekening mee dat een visum on arrival niet hetzelfde is als een visumvrije toegang, waarbij reizigers een land zonder visum voor een beperkte periode binnen kunnen. Sommige landen kunnen zowel visum on arrival als visumvrije toegang aanbieden aan reizigers uit bepaalde landen.