Volgend jaar minder passagiers voor Dublin Airport

De Irish Aviation Authority (IAA) heeft voorgesteld het aantal stoelen op Dublin Airport volgende zomer te beperken om de jaarlijkse passagierslimiet van 32 miljoen niet te overschrijden. In een ontwerpbesluit dat vandaag is uitgegeven, stelt de IAA voor om het aantal beschikbare stoelen tijdens de zomerperiode, die loopt van eind maart tot oktober, te beperken tot 25,2 miljoen. Dit is ongeveer een miljoen stoelen minder dan deze zomer.

De passagierslimiet werd in 2007 ingevoerd als een bouwvoorwaarde voor de bouw van Terminal 2. Zowel de luchthavenexploitant DAA als de luchtvaartmaatschappijen Ryanair en Aer Lingus dringen aan op een verhoging of verwijdering van deze limiet.

Volgens de IAA zou dit voorstel, net als in de winter van 2024, weinig tot geen capaciteit bieden voor nieuwe slotverzoeken of ad-hoc slotverzoeken voor passagiersvluchten tijdens het zomerschema van 2025.

DAA-directeur Kenny Jacobs verwelkomde het ontwerpbesluit, hoewel hij erkende dat dit significante gevolgen heeft voor luchtvaartmaatschappijen, luchthavenmedewerkers en het reizend publiek. Ryanair’s Michael O’Leary bekritiseerde het besluit en benadrukte dat dit zou resulteren in minder vluchten en hogere tarieven, met negatieve gevolgen voor het Ierse toerisme en de economie.

To top