Kabinet plant beslissing over Lelystad Airport voor volgend jaar

Het kabinet heeft aangekondigd volgend jaar een definitief besluit te nemen over de opening van Lelystad Airport. Deze ontwikkeling werd vrijdagavond door De Telegraaf gemeld.

In het nieuwe regeerakkoord van het kabinet-Schoof, gesteund door PVV, VVD, BBB en NSC, zal specifiek naar Lelystad Airport worden verwezen. Eerder dit jaar was het vliegveld nog niet opgenomen in het hoofdlijnenakkoord.

De nieuwe minister van Infrastructuur en Waterstaat, Barry Madlener van de PVV, werkt aan meerdere besluiten binnen het luchtvaartdossier. Zo kondigde hij eerder deze week aan dat Schiphol tussen de 475.000 en 485.000 vliegbewegingen per jaar mag uitvoeren, mits luchtvaartmaatschappijen investeren in stillere en schonere toestellen.

Lelystad Airport blijft een belangrijk vraagstuk. Hoewel een besluit dit jaar werd verwacht, werd dit uitgesteld door de val van het vorige kabinet. Minister Madlener handhaaft de voorwaarden die zijn voorganger Harbers stelde voor de opening van Lelystad voor groot vliegverkeer. Deze omvatten een goedgekeurde natuurvergunning en een oplossing voor de lage vliegroute bij Lemelerveld in Overijssel.

De beoordeling van de natuurvergunning vraagt meer tijd, aldus een woordvoerder van het ministerie van LVVN tegen Omroep Flevoland. De aanpassing van de vliegroute lijkt haalbaarder, maar wacht nog op goedkeuring van Luchtverkeersleiding Nederland.

Gezien deze omstandigheden is een definitief besluit dit jaar onwaarschijnlijk. Meer details worden verwacht rond Prinsjesdag, wanneer het regeerakkoord wordt gepresenteerd.

To top