Ryanair luidt noodklok over toenemende agressie door alcohol en drugs

Europa’s grootste budgetmaatschappij, Ryanair, uitte deze week zijn zorgen over een merkbare toename in agressief en onbeheersbaar gedrag onder passagiers onder invloed van drugs en alcohol. Michael O’Leary, CEO van de luchtvaartmaatschappij, verklaarde dat het probleem voor zijn cabinepersoneel onbeheersbaar wordt. Wekelijks hebben zij te maken met aanvallen aan boord, vooral op vluchten naar populaire vakantiebestemmingen zoals Ibiza en de Griekse eilanden.

“Ibiza is verreweg de ergste bestemming hiervoor,” benadrukte O’Leary.

Bij de klantenservice van Alicante Airport blijkt Ryanair verantwoordelijk voor meer dan de helft van alle klachten. De luchtvaartmaatschappij heeft strikte regels voor het drinken van alcohol aan boord. Belastingvrije alcohol mag niet aan boord worden geopend of geconsumeerd. Desondanks zijn er steeds meer incidenten met passagiers die ruzie maken, cabinepersoneel lastigvallen en vluchten omleiden nadat ze stiekem belastingvrije drankjes hebben gedronken.

Volgens O’Leary gebruiken nu meer passagiers “poeder” of “pillen” voorafgaand aan hun vlucht, wat vaak resulteert in agressie in de lucht. Interessant is dat de daders vaak mensen zijn “die je het minst verwacht,” aldus Ryanair-directeur Sinead Quinn. Gevechten tussen passagiers nemen toe, wat wijst op een groeiende trend van geweld aan boord van vluchten.

Ondanks de uitdagingen deelde O’Leary ook positief nieuws: na twee jaar van stijgende vliegtarieven beginnen de prijzen eindelijk te dalen, met een verwachte verdere daling van 5% richting het winterseizoen. Hij schat dat het pas in de zomer van 2025 zal zijn voordat de vliegtarieven terugkeren naar het niveau van 2023.

To top