Flevoland en Lelystad doen oproep voor openstelling Lelystad Airport

Flevoland en Lelystad hebben een dringende oproep gedaan aan minister Madlener. Zij willen dat Lelystad Airport dit jaar nog groen licht krijgt voor vakantievluchten. Volgens hen kan de luchthaven dan in 2025 open voor groot vliegverkeer.

De regio wacht al 15 jaar op toestemming om te starten met vakantievluchten. De openstelling zou een economische impuls geven en voor banen zorgen in Flevoland. Een rapport uit 2020 benadrukt dat de luchthaven 2.400 directe en 4.000 indirecte banen kan creëren. Tegenstanders vinden deze cijfers echter overdreven. De provincie ziet ook een kans om de druk op Schiphol te verlichten. Overname van vluchten bij een mogelijk verbod op nachtvluchten zou hierbij helpen.

Er zijn strikte voorwaarden voor de openstelling. Zo mogen er geen nachtvluchten plaatsvinden en is de luchthaven ’s nachts gesloten.

Eerder was er geen meerderheid in de Tweede Kamer voor de openstelling. Toch is 58 procent van de Flevolanders voor de uitbreiding. De provincie roept het kabinet op snel een besluit te nemen. Dit is cruciaal voor de ontwikkeling van de regio.

Er zijn nog twee belangrijke voorwaarden: een natuurvergunning en een oplossing voor de vliegroute over Lemelerveld. Het ministerie van LVVN heeft aangegeven dat het besluit over de natuurvergunning nog beoordeeld moet worden. Een besluit over de route bij Lemelerveld is ook nog niet genomen.

To top