Ook dit jaar vakantiedrukte op Schiphol

n de aanloop naar het hoogseizoen kampt Schiphol met ernstige personeelstekorten. Uit een FNV-enquête onder 427 medewerkers blijkt dat 88% zich zorgen maakt. Ze vrezen dat de luchthaven de zomerdrukte niet aan kan.

FNV maakt zich zorgen over de hoge werkdruk, het ziekteverzuim en veiligheidsrisico’s. “Bijna dagelijks krijgen we mails om extra diensten te draaien,” vertelt Chiyo Blumming, beveiligingsmedewerker en FNV-lid, aan NOS. Ze kreeg zelfs aanbiedingen van cadeaubonnen om extra te werken.

Blumming vindt haar werk leuk, maar de personeelstekorten zorgen voor uitgestelde vakanties. “Zelfs naar het toilet gaan is lastig zonder vervanging,” zegt ze.

Jaap de Bie van FNV luchtvaart benadrukt de risico’s van aanhoudende tekorten. “Het echte seizoen moet nog beginnen,” waarschuwt hij.

Een tekort aan personeel veroorzaakte twee jaar geleden al enorme vertragingen. Tony Roomeijer, FNV-lid en bagageafhandelaar, zegt dat de luchthaven net het verkeer aankan. “Als vervanging mislukt, ontstaan er vertragingen,” legt hij uit.

De salarisstijging van 19% compenseert niet voor inflatie of trekt niet genoeg nieuwe werknemers aan, vindt Roomeijer.

Schiphol erkent het probleem en zegt samen te werken met FNV. “We spreken met Schiphol-bedrijven om werkomstandigheden te verbeteren,” meldt een woordvoerder.

FNV dringt aan op snelle oplossingen voor de personeelstekorten. “Als dit zo doorgaat, overwegen we vluchten te schrappen,” zegt De Bie tegen NOS. Het is onduidelijk of dit leidt tot stakingsacties.

To top