Europese luchthavens essentieel voor economische groei

Een studie van Airports Council International (ACI) Europe wijst uit dat luchthavens en luchtverbindingen van cruciaal belang zijn voor de EU, maar dat er een nieuw EU-akkoord nodig is om de klimaatdoelen te behalen. De studie, gepresenteerd tijdens het Airport Economics Symposium op 17 oktober, toont aan dat een toename van 10% in directe luchtverbindingen leidt tot een stijging van 0,5% van het BBP per hoofd van de bevolking en een toename van 1,6% in werkgelegenheid.

Olivier Jankovec, directeur-generaal van ACI Europe, benadrukt dat luchthavens en luchtverbindingen unieke strategische middelen zijn. “Ze stimuleren handel, investeringen, toerisme en werkgelegenheid, wat leidt tot meer productiviteit en economische groei,” aldus Jankovec.

Oproep voor een nieuw EU-luchtvaartakkoord

Armando Brunini, voorzitter van ACI Europe en CEO van SEA Milan Airports, pleit voor een nieuw luchtvaartakkoord in de EU. Hij waarschuwt dat luchthavens en luchtverbindingen van essentieel belang zijn voor zowel de concurrentiepositie van Europa als de groene transitie.

Brunini noemt de huidige situatie een “groot paradox”. Ondanks hun belang, worden luchthavens geconfronteerd met onsamenhangend beleid, vooral met betrekking tot de uitdagingen rondom verduurzaming en infrastructuur. Hij roept de EU op om een nieuw luchtvaartakkoord op te stellen dat past binnen de Green Industrial Deal van Ursula von der Leyen, die investeringen in infrastructuur en industrie moet stimuleren. Het ondersteunen van de luchtvaartsector met de juiste beleids- en financiële middelen is volgens Brunini essentieel om zowel de economische als sociale voordelen te behouden en tegelijkertijd de klimaatdoelen te halen.​

To top