Vrijdag staking op Sydney Airport

Tankers van Sydney Airport gaan 12 uur staken op vrijdag 23 augustus. Dit als reactie op het uitblijven van loonsverhogingen en vast werk door Ampol Aviation.

De tankers staken vrijdag gedurende drie diensten. Vroeg in de ochtend van 1:00 tot 5:00 uur, laat in de ochtend van 7:00 tot 11:00 uur en ’s avonds van 18:00 tot 23:00 uur.

Dagelijks passeren 10,3 miljoen passagiers de luchthaven die op vrijdag vertraging zullen ondervinden. Van de 700 tot 1000 vluchten die dagelijks vertrekken en aankomen, verzorgt Ampol Aviation de brandstof voor maatschappijen als Qantas, Virgin, Jetstar, Air New Zealand, Delta en British Airways.

Het tekort aan tanktijd op de startbanen zal naar verwachting leiden tot meer vertragingen en zelfs annuleringen. Vooral langere binnenlandse vluchten zoals van Sydney naar Perth en Sydney naar Townsville worden getroffen. Ook internationale vluchten en vluchten langs de oostkust ondervinden hinder.

De laatste grote staking op Sydney Airport was in 2011. Toen werden 80.000 passagiers getroffen en meer dan 600 vluchten geannuleerd.

De staking is een reactie op het weigeren van loonverhoging en betere arbeidsvoorwaarden door Ampol Aviation. Ondanks een loonstijging van slechts 3,5% in drie jaar, zijn slechts 35% van de werknemers bij Ampol Aviation in vaste dienst.

To top