Dit is het rustigste vliegveld ter wereld

Mattala Rajapaksa International Airport in Sri Lanka verwelkomt gemiddeld slechts zeven passagiers per dag. Het vliegveld ligt in Hambantota ongeveer vier en een half uur van de hoofdstad Colombo en is omgeven door jungle en kleine dorpjes. Het biedt weinig meer dan een autoverhuur en een hotel.

Het vliegveld opende in 2013 en was een initiatief van de toenmalige president Mahinda Rajapaksa die opgroeide in het gebied. De bouw kostte 209 miljoen dollar en werd grotendeels gefinancierd door China als onderdeel van het Belt and Road Initiative. Het vliegveld moest de eerste stap zijn in een groter infrastructuurplan om afgelegen gebieden van Sri Lanka toegankelijker te maken voor toeristen uit het Westen en Azië.

Ondanks de ambitieuze plannen trok het vliegveld vanaf het begin weinig verkeer. In 2015 verloor Rajapaksa de presidentsverkiezingen nadat het project grote verliezen leed en werd het project grotendeels verlaten. Het vliegveld staat nu bekend als een van de rustigste ter wereld ver verwijderd van de drukte van bijvoorbeeld London Heathrow dat in 2023 nog 79,2 miljoen passagiers verwerkte.

To top