Staking luchthavenpersoneel Kenia uitgesteld

De geplande staking van het luchthavenpersoneel bij Kenia’s internationale luchthaven is met twee weken uitgesteld. De vakbond wil eerst het overleg door Kenya Airport Authority een kans geven meldt een woordvoerder.

Ongeveer 10.000 leden van de Kenya Aviation Workers Union zouden vandaag beginnen met de staking. Dit uit protest tegen de plannen van de Keniaanse overheid voor een investeringsdeal met India’s Adani Group. Deze deal betreft de uitbreiding en exploitatie van Nairobi’s Jomo Kenyatta International Airport.

Moss Ndiema, de secretaris-generaal van de vakbond, zei na overleg dat de staking is uitgesteld. “We hebben besloten onze staking twee weken uit te stellen om dialoog een kans te geven,” vertelde hij aan AFP. Er staat een ontmoeting met het ministerie van Transport gepland voor morgen. De staking zal nu op 2 september beginnen, tenzij de gesprekken vruchten afwerpen, aldus Ndiema.

De vakbond heeft zich eerder uitgesproken tegen de deal. Ze beschouwen het als een poging tot sluipende privatisering van de luchthaven.

Volgens de voorstellen zou Adani $1,85 miljard investeren in de uitbreiding van de luchthaven. In ruil daarvoor zou het bedrijf de luchthaven dertig jaar mogen exploiteren. Adani zou een tweede landingsbaan toevoegen en de passagiersterminal upgraden, aldus de Kenya Airport Authority.

De Keniaanse regering verdedigt de deal als een noodzakelijke stap om Jomo Kenyatta International Airport te moderniseren. Jomo Kenyatta International Airport is een van de drukste knooppunten in Afrika, maar kampt vaak met stroomuitvallen en lekkende daken.

De Kenya Airport Authority gaf vorige maand aan dat de deal nog technische, financiële en juridische beoordelingen moet ondergaan, evenals de nodige procedures.

To top