Overtredingen op Groningen Airport Eelde

Groningen Airport Eelde noteerde in 2023-2024 enkele overtredingen. Dit betrof afwijkingen van vertrekroutes en een fout tijdens een lesvlucht. De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) gaf hiervoor waarschuwingen uit. Desondanks bleef de luchthaven binnen de geluidslimieten.

Minister Madlener stuurde een handhavingsrapportage naar de Tweede Kamer. Het rapport dekt de periode van 1 april 2023 tot 31 maart 2024. De ILT controleert of de luchthaven en uitvoerende partijen de regels naleven.

Er werden 78 afwijkende vluchten onderzocht. Hieruit bleek dat zes vluchten de vertrekroutes niet correct volgden. De betrokken luchtvaartmaatschappijen kregen een waarschuwing.

Een lesvlucht overtrad de minimale vlieghoogte boven Donderen en Ten Boer. Deze overtreding resulteerde ook in een waarschuwing. Op de luchthaven waren 374 vliegbewegingen na 23.00 uur. Deze nachtvluchten waren toegestaan en betroffen voornamelijk noodzakelijke operaties.

Verder ontving de ILT acht klachten over circuitvluchten, maar hieruit bleek geen overtreding. Van de toegestane 400 militaire vluchten vonden er 50 plaats zonder geconstateerde onregelmatigheden.

Voor meer informatie lees het bericht op de website van de Inspectie Leefomgeving en Transport.

To top