Spectaculaire doorstart op Saoedische Luchthaven

Een routinevlucht van Flyadeal naar Abha Airport in Saoedi-Arabië veranderde plotseling in een spannend schouwspel toen de piloten genoodzaakt waren een zeldzame en riskante manoeuvre uit te voeren. Op slechts 15 meter boven de landingsbaan besloot de bemanning de landing af te breken vanwege een onverwacht natuurfenomeen: een gevaarlijke stofwervel, in de luchtvaart bekend als ‘Devil Dust’ of ‘Duivels Stof’.

Deze stofwervels, die ontstaan door extreme weersomstandigheden in woestijngebieden, behoren tot de meest gevreesde verschijnselen voor piloten tijdens de landing. Ze kunnen een vliegtuig in luttele seconden destabiliseren, met potentieel catastrofale gevolgen.

De bemanning van de Flyadeal-vlucht toonde uitzonderlijk vakmanschap door snel de situatie in te schatten en over te gaan tot een ‘rejected landing’ of geweigerde landing. Deze beslissing, genomen in een fractie van een seconde, voorkwam mogelijk een ernstig ongeluk.

Een indrukwekkende video van het incident, die viraal ging op sociale media, laat zien hoe de stofwervel zich vormt op de landingsbaan, gevolgd door het vliegtuig dat op het laatste moment omhoog trekt.

To top